پایگاه خبری توسعه تعاون
چهارشنبه, ۲۶ مرداد ۱۴۰۱ ۰۸:۳۹ ۸۸
طبقه بندی:
  • اقتصاد کلان
  • تعاون
چچ
راهکارهای موفقیت تعاونی‌ها چیست؟

راهکارهای موفقیت تعاونی‌ها چیست؟

توسعه تعاون:یک استاد دانشگاه مهمترین راهکارهای موفقیت تعاونی‌ها را تبیین کرد.

به گزارش پایگاه خبری توسعه تعاون ،مرتضی عزتی ،اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس درخصوص چالش هایی که در توسعه تعاونی ها باید رفع شود تا نوع نگاه و گرایش به سمت تعاونی ها برای سرمایه‌گذاری و مشارکت در امر تولید و توزیع بیشتر شود، گفت: از نظر منطق ذاتی انسان‌ها، مشارکت در تعاونی از بعد اقتصادی سودآور نیست؛ چرا که افراد تمایل دارند سود حاصل از زحماتشان را به تنهایی دریافت کنند، یعنی هر کسی بیشتر کار کند بیشتر منفعت می‌برد و هر کسی کمتر کار کند کمتر سود می برد در حالی که ساختار تعاونی به گونه ای تعریف شده که همه باید سود ببرند.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: چالش دیگر تعاونی‌ها یکسان نبودن سرمایه است. حتی اگر همه به یک اندازه سرمایه بیاورند چون به اندازه هم کار نمی‌کنند و به اندازه هم کارایی و بهره‌وری و قدرت بدنی و تحصیلات ندارند، لذا افراد با سرمایه و توانمندی بیشتر احساس می‌کنند در حق آنها اجحاف شده است بنابراین ساختار تعاونی مانع این موضوع می‌شود که افراد حقی به اندازه شایستگی خود دریافت کنند.

وی خاطرنشان کرد: به ویژه کسانی که شایستگی بالاتری دارند تمایل ندارند با کسانی که فاقد کارایی هستند، کار کنند لذا این چالش‌ها در تعاونی‌ها باید برطرف شود تا مردم به سرمایه‌گذاری در شرکت تعاونی متمایل شوند که به هر فردی به اندازه استحقاقش دستمزد می دهد. شاید به همین دلیل است که تعاونی ها آنچنان موفق نبوده‌اند و بسیاری از شرکت های تعاونی در دنیا تعطیل شده‌اند. اما برخی تعاونی‌ها در بخش های خاصی شکل گرفته که فعالیت قابل توجهی داشته است.

وی در این‌باره تصریح کرد: شرکت‌های تعاونی موفق بوده‌اند که افراد خود را درگیر کار آن شرکت تعاونی نکرده‌اند، مثل بنگاه‌های کشاورزی که همه محصولی را تولید می‌کنند و تعاونی تامین مواد اولیه تشکیل می‌دهند. تعاونی تامین مواد اولیه که توسط ده هزار کشاورز تشکیل شده، قدرتمند می‌شود و قدرت چانه زنی پیدا می‌کند تا از کارخانه کود و بذر مورد نیاز را تهیه کند، بنابراین قیمت مواد اولیه برای کشاورز ارزان می‌شود.

به گفته عزتی، این مدل از تعاونی موفق خواهد بود چرا که اعضا در آن کار نمی‌کنند بلکه مدیر و نیروی دفتری برای انجام کارها و فعالیت ها استخدام می‌کنند در حالی که خود سهامدار این شرکت هستند اما هیچ کدام زحمت و وقتی برای اداره تعاونی نمی‌گذارد که بین افراد اختلاف ایجاد شود. کسانی که وقت بیشتری صرف می‌کنند و برای تعاونی کار می‌کنند به اندازه زحمت خود مزد دریافت می‌کنند. این شیوه اگر در تعاونی‌های کشور اجرا شد قطعا منجر به گسترش فعالیت و موفقیت شرکت های تعاونی می‌شود.

آدرس کوتاه شده: