توسعه تعاون:بانک جهانی از طریق سازمان بهداشت جهانی ۵۰ میلیون دلار وام به ایران پرداخت کرد. گفته میشود اعطای این وام با چراغ سبز آمریکا همراه بوده است.
به گزارش پایگاه خبری توسعه تعاون، موافقت با پرداخت این وام در خرداد ماه امسال اخذ شد. موافقت با این وام با وجود مخالفت آمریکا در هیات مدیره بانک جهانی صورت گرفته است. بدین ترتیب ایران توانست رابطه مالی خود با بانک جهانی را به حالت عادی بازگرداند. این نخستین پروژه ایران بعد از ۱۵ سال قطع همکاری مالی با بانک جهانی است. پروژه اخیر با هدف کنترل بیماری کرونا در بانک جهانی به تصویب رسید.
۱۵ سال محروم از وام
ایران سالهاست عضو بانک جهانی است اما به واسطه قطع یا نوسان در روابط سیاسی با دولتهای سهامدار عمده این نهاد از سال ۱۳۸۴ عملا هیچ وام جدیدی به ایران تعلق نگرفته است. این در حالی است که ایران در طول تمامی این سالها حق عضویت خود را پرداخت کرده اما نتوانسته از کمکهای مالی این نهاد استفاده کند. در این مدت بانک جهانی کمکهای فنی محدودی به ایران در برخی حوزهها داشته است. تصویب پروژه ۵۰ میلیون دلاری ایران در بانک جهانی علاوه بر تامین اعتبار بخش بهداشت ایران در موقعیت حساس کنونی یک پیام سیاسی نیز دارد. دونالد ترامپ در اوایل دوران ریاست جمهوری خود سیاست مخالفت آمریکا با درخواستهای وام ایران از بانک جهانی را علنی کرد.او علنا از نماینده آمریکا در این نهاد خواست اجازه ندهد بانک جهانی به ایران وام بدهد.آمریکا یکی از بزرگترین سهامداران بانک جهانی است و رئیس این نهاد با نظر دولت آمریکا تعیین میشود. درخصوص پروژه اخیر هم آمریکا در هیات مدیره مخالف بود اما بانک جهانی با پرداخت موافقت کرد.این در حالی است که صندوق بینالمللی پول که کشورهای اروپایی در تعیین رئیس آن دست بالا را دارند هنوز با درخواست ایران برای برخورداری از کمکهای اضطراری موافقت نکرده است. پرداخت وام ۵۰ میلیون دلاری به ایران در چنین وضعیتی میتواند یک موفقیت سیاسی به حساب آید.
اهداف ایران از وام ۵۰ میلیون دلاری
ایران قصد دارد با استفاده از این منابع اقدام با تقویت بخش بهداشت برای مقابله با بیماری کرونا کند. تهیه تجهیزات و واکسن اهداف اصلی ایران در این پروژه هستند. مقامهای وزارت بهداشت گفتهاند اولویت در بخش تجهیزات مناطق فقیر و کمتر توسعهیافته کشور است. گفته میشود با موافقت دفتر کنترل سرمایههای خارجی آمریکا «اوفک» وام ۵۰ میلیون دلاری حدود دو هفته پیش به حساب سازمان بهداشت جهانی واریز شده است.در واقع از این مسیر تحریمهای مالی ایران نیز دور زده شده است.ایران نیز فهرست درخواستهای خود را برای سازمان بهداشت جهانی ارسال کرده است. در فهرست درخواستی ارسال شده از سوی ایران به سازمان بهداشت جهانی گفته میشود در کنار تجهیزات واکسن آنفلوآنزا یکی از سفارشهای خرید اصلی بوده است. آنفلوآنزای فصلی در ایران معمولا در پاییز شیوع پیدا میکند. در دوره گذشته نزدیک به ۱۸۰ نفر بر اثر ابتلا به این ویروس جان خود را از دست دادند. در سال جدید با توجه به شیوع کرونا کنترل ویروس آنفلوآنزا اهمیت مصاعفی پیدا میکند. زیرا شیوع دو ویروس بهطور همزمان علاوه بر فشار بالا بر بخش درمانی موجب نرخ بالای مرگ میتواند شود. مسوولان سازمان بهداشت جهانی به وزارت بهداشت ایران اعلام کردهاند از زمان واریز وجه و نهایی شدن فهرست سفارشهای ایران دو ماه زمان لازم دارند تا برگزاری مناقصه این درخواستها را تهیه کنند. با توجه به زمان واریز وجه پیشبینی میشود اقلام مورد نیاز وزارت بهداشت تا پایان شهریور به ایران برسد.