شنبه, ۱۱ مرداد ۱۳۹۹
۱۴:۴۲
۶۹
طبقه بندی:
بورس
به گزارش پایگاه خبری توسعه تعاون به نقل ازخبرگزاری فارس، بهمن عبداللهی رئیس اتاق تعاون در نشستی اعلام کرد: با توجه به مشکلات مسکن که در کشور ایجاد شده و به ویژه بحران دوران کرونا، خرید و فروش و اجاره و رهن مسکن شرایط خوبی ندارد، از طرفی کمبود عرضه نسبت به تقاضا به ویژه برای مسکنهای متوسط به پائین دچار معضل شده است.
وی افزود: در این زمینه شورای عالی بورس مدتها پیش تصمیم گرفت بورس، املاک و مستغلات را برای کالای مسکن ایجاد کنند، البته برخی گفتند این بورس در دل بورس کالا ایجاد شود، اما با توجه به پیچیدگی و اهمیت مسکن که به عنوان موتور محرک اقتصاد کشور به شمار میرود، قرار شد بورس ویژه املاک و مستغلات با سرمایه 5 هزار میلیارد تومان راهاندازی شود.
* مشارکت بخش خصوصی،تعاونی و نهادهای عمومی در بورس املاک
رئیس اتاق تعاون گفت: قرار شد 35 درصد از سهام بورس املاک توسط بخش خصوصی و تعاونی و نیز با مشارکت اتاق بازرگانی و اتاق تعاون فراهم شود، 35 درصد برای شرکتها و نهادهای عمومی غیردولتی و 30 درصد هم به صورت پذیرهنویسی توسط آحاد مردم فراهم شود.
به گفته وی، مردم از طریق خرید اوراق بورس مسکن که میتوانند آن را تبدیل به سهام کنند، به صورت متری مسکن خریداری کنند و چون بازار پرسودی است، پیشبینی میشود جذب سرمایه خوبی صورت بگیرد و بخش مهمی از نقدینگی جامعه را جذب کند.
به گفته وی، با راهاندازی بورس املاک، اولاً سرمایههای سرگردان جذب تولید مسکن میشود، کارخانههای تولید مصالح ساختمانی رونق میگیرد، ثانیاً باعث افزایش تولید مسکن میشود و همچنین صنایع دیگر مرتبط با مسکن را رونق میدهد و اگر موانعی پیش نیاید، تا چهار ماه آینده بورس مسکن و املاک و مستغلات راهاندازی میشود.
عبداللهی همچنین در مورد اینکه آیا بورس مسکن منجر به افزایش نرخ مسکن نمیشود، گفت: برخی گفتهاند ممکن است باع ث افزایش قیمت املاک شود، اما در شورای عالی بورس به جزئیات نرسیدهاند و قرار است کاری شود که اجازه سوءاستفاده و افزایش قیمت برای دلالان ندهیم. سهامداران این بورس، نهادهای عمومی غیردولتی که صاحبان زمینهای بزرگ و سرمایه هستند، خواهند بود و آنچه مسلم است، با بورس املاک، تولید مسکن افزایش مییابد که پیشبینی میشود به کاهش قیمت منجر شود.
وی در توضیح بیشتر گفت: به عنوان مثال، وقتی یک برج مسکونی با 40 واحد راهاندازی میشود، مردم در بورس، اوراق بورسی خریداری میکنند و نه واحد آن برج را،بنابراین از ارزش کل پروژه به اندازه قیمت سهام در آن پروژه به صورت مشاع سهیم میشوید و با افزایش تعداد سهام میتوانید یک واحد مسکونی خریداری کنید.
* برنامه برای ایجاد 100 هزار مسکن کارگری
رئیس اتاق تعاون همچنین در مورد قراردادی که اتاق تعاون و وزارت راه و شهرسازی امضاء کرده است، گفت: مشکل مسکن برای کارگران به عنوان اقشار آسیبپذیر وجود دارد. طبق این تفاهمنامه قرار شد با توجه به اینکه 800 هزار کارگر در شهرکهای صنعتی کشور مشغول کار هستند که عموماً متقاضی مسکن هستند، قرار شد 100 هزار واحد مسکونی در شهرکهای صنعتی و یا نزدیک کارخانهها برای کارگران ایجاد شود تا مشکل رفت و آمد و هزینه مسکن آنها حل شود.
وی گفت: در فاز اول قرار شد برای شهرکهای صنعتی استان تهران، البرز و قزوین چهار شهرک صنعتی شناسایی شده و واحدهای مسکونی برای کارگران آنها ایجاد شود.
به گفته عبداللهی، در شهر ایوانکی استان تهران، کارهای اختصاص زمین و شروع پروژه رو به اتمام است. قرار است 10 هکتار زمین برای ایجاد یکهزار واحد مسکونی فراهم شود و این پروژه به زودی توسط رئیسجمهوری به صورت مجازی کلنگزنی میشود. محور دوم، شهرک صنعتی کاسپین قزوین با 900 واحد مسکونی ایجاد و یا تکمیل واحدهای نیمهکاره آغاز میشود. در بخش سوم، در شهر صنعتی اشتهارد استان البرز که قرار شد وزارت راه زمین مورد نیاز را دراختیار قرار دهد. همچنین محور چهارم، شهرک صنعتی شمسآباد به عنوان بزرگترین شهرک صنعتی کشور که 45 هزار کارگر دارد، 20 هکتار زمین برای مسکن کارگری شناسایی شده است.
وی همچنین گفت: در 12 استان کشور و در شهرکهای صنعتی، احداث زمین کارگری دنبال میشود و در کمیتههای مسکن کارگری در استانها با مسئولیت معاون عمرانی استاندار و همکاری وزارت راه و شهرسازی و اتاق تعاون تشکیل میشود.
به گفته عبداللهی، حمایت مالی برای ایجاد مسکن کارگری با بانک مسکن خواهد بود و سه ضلع وزارت راه و شهرسازی به عنوان متولی، بانک مسکن به عنوان تأمین کننده مالی و اتاق تعاون به عنوان کارگزار و عامل برای ساخت مسکن کارگری در کنار هم قرار میگیرند و افراد مستحق را شناسایی میکنیم و اگر این کار به خوبی پیش رود، قیمت تمام شده زمین برای مسکن بسیار ارزان میشود و حتی ممکن است در برخی موارد قیمت زمین از مسکن حذف شود.
وی گفت: اولین پروژه مسکن کارگری در ایوان کی راهاندازی میشود که نقشههای آن آماده شده، زمین فراهم شده و به زودی کلنگزنی انجام میشود.
رئیس اتاق تعاون همچنین در بخش دیگری از این نشست در مورد اینکه چرا شرکتهای تعاونی سهام عدالت از طرح آزادسازی سهام عدالت کنار گذاشته شدند، گفت: بخش مهمی از کارهای سهام عدالت توسط شرکتهای تعاونی شهرستانی سهام عدالت انجام شد. در سبد سهام عدالت 36 شرکت بورسی و 13 شرکت غیربورسی حضور دارند و ما معتقدیم شرکتهای تعاونی سهام عدالت، حلقه واسط بین مردم و شرکتهای سرمایهپذیر عدالت و نیز شرکتهای سرمایهگذاری استانی هستند.
* 1.8 میلیون نفر دارنده کارت سهام عدالت صاحب حق هستند
رئیس اتاق تعاون در مورد اینکه حدود 2 میلیون نفر سهامدار عدالت با داشتن کارت پرسشده سهام عدالت، اما در سامانه سهام عدالت به عنوان سهامدار شناخته نمیشوند، گفت: بله بین 1.8 تا 2 میلیون نفر دارای کارت سهام عدالت هستند و به نظر ما اینها صاحب حق هستند. مجلس شورای اسلامی هم از طریق کمیسیون اقتصادی پیگیری میکند تا استیفای حقوق این افراد صورت گیرد، اما واقعیت این است که برخی مدیران سازمان خصوصیسازی معتقدند بنگاههای آماده برای واگذاری به افراد جدید وجود ندارد و فقط به اندازه تعداد سهامداران موجود، سهام وجود دارد، در حالی که ما چنین اعتقادی نداریم، زیرا برخی از بنگاهها از شمول سهام عدالت خارج شده و به مالکیت دولت برگشت. بنابراین نمایندگان مجلس دنبال این هستند، سهام عدالت به تمامی ثبتنام شدگان و دارندگان کارت اختصاص یابد.
عبداللهی همچنین گفت: بحث دیگر این است که کسانی که روش مدیریت مستقیم سهام عدالت را انتخاب کردهاند، به نظر ما باید فرصت داشته باشند که روش مدیریت خود را تغییر دهند، چون برخی از دستاندرکاران، مردم را تشویق میکردند که روش مستقیم را انتخاب کنند، در حالی که باید این فرصت فراهم شود به حالت غیرمستقیم برگردند، اما سازمان خصوصیسازی میگوید حسابهای سهام عدالت باید بسته شود و امکان برگشت از روش مدیریت سهام عدالت وجود ندارد.
* 30 درصد دوم سهام عدالت عید غدیر آزاد میشود
عبداللهی همچنین گفت: براساس اعلام رئیسجمهور تاکنون 30 درصد سهام عدالت آزاد شده، 30 درصد دیگر در عید غدیر آزاد میشود و 30 درصد بقیه و کل سهام عدالت تا آخر سال برای دارندگان آن آزاد میشود.
وی همچنین گفت: در سبد سهام عدالت ابتدا 60 شرکت وجود داشت که بعداً 11 شرکت آن خارج شد، در حال حاضر 49 شرکت ماندهاند که 36 تای آن بورسی و 13 شرکت غیربورسی است و به نظر من از محل سهام موجود 11 شرکت برگشت خورده به دولت میتوان سهام عدالت سایر متقاضیان و 2 میلیون نفر دارای کارت سهام عدالت را پرداخت کرد، زیرا آنها با داشتن کارت سهام عدالت صاحب حق هستند.
عبداللهی در پایان در مورد نمایشگاه صنعت ساختمان گفت: البته باید ستاد ملی کرونا در مورد نمایشگاه تصمیم بگیرد که اگر مجوز بگیرند امسال بیستمین نمایشگاه صنعت ساختمان در مرداد توسط اتاق تعاون برگزار میشود که در صورت داشتن مجوز با رعایت پروتکلهای بهداشتی و با تصمیمات ستاد ملی کرونا این نمایشگاه برگزار خواهد شد.