به گزارش پایگاه خبری توسعه تعاون، محمدرضا فرزین، درباره وضعیت بازار ارز و برنامههای بانک مرکزی برای مدیریت تلاطمات بازار ارز، به تسنیم اظهار داشت: در خصوص نرخ ارز نگرانی هایی در بازار بوجود آمده است؛ اینجا هستم توضیح لازم را درباره ارز بدهم که چه اتفاقی افتاده است. نرخ ارز تحت تاثیر عوامل بنیادی است که در بلند مدت روی آن اثر می گذرد.
او با بیان اینکه نرخ رشد نقدینگی یکی از این عوامل است که بعد از پنج سال به زیر ۲۵ درصد رسیده و شدیدا کاهش یافته است، تصریح کرد: تراز تجاری عامل دیگری است که در نرخ ارز اثر می گذارد؛ ۱۵۲ میلیارد دلار تراز تجاری پارسال است که ۸۶ میلیارد صادرات و ۶۶ میلیارد واردات کالا داشتیم. تراز تجاری کالایی ۲۰ میلیارد دلار مثبت است.
رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه نرخ رشد کشور سومین عامل اثر گذار بر نرخ ارز است، گفت: طبق گزارش صندوق بین المللی پول که به صورت تخمینی محاسبه شده ایران دومین رتبه رشد را بین ۳۰ کشور داشته است. از منظر رشد هم وضعیت خیلی خوبی داشتیم.
او در ادامه با ذکر این نکته که «واقعیت ارز در ایران چیست؟» افزود: ما پارسال سیاست تثبیت را اجرا کردیم و دو بازار کالای اساسی و مبادلهای را برای تأمین ارز مورد نیاز کشور اختصاص دادیم. در بخش کالای اساسی نیازهای ارزی با نرخ ۲۸۵۰۰تومان پوشش داده شد. ۲۰ میلیارد دلار ارز ۲۸۵۰۰ تومانی بابت تمام کالاهای اساسی کشور از جمله دارو، کالاهای کشاورزی و لوازم پزشکی و… پرداخت کردیم؛ امسال هم این سیاست را قصد داریم ادامه دهیم.
فرزین تأکید کرد: در مرکز مبادله نیز با نرخی زیر ۴۰ هزار تومان نزدیک ۵۰ میلیارد دلار برای واردات سایر کالاها و خدمات قانونی اختصاص دادیم. حتی یک ماه پایان سال حتی ارز مسافرت را با نرخ مرکز مبادله دو برابر کردیم. تمام نیازهای مربوط به تحصیل و درمان و … با دلار مبادلهای پوشش داده می شود.
رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه کاری به نرخ کانالها و بازار غیررسمی نداریم، گفت: هرکسی هر نیازی دارد ما ارز آن را تامین میکنیم. نیازی نیست با نرخ دیگری این نیازها تامین شود. هیچ نیاز قانونی کالایی وجود ندارد که ارز آن تامین نشود.
او با بیان اینکه تنشهای سیاسی در منطقه بوجود آمده است و فقط مختص کشور ما نیست، گفت: در ۵۰ روز گذشته قیمت جهانی طلا به ۲۳۳۰ رسیده است؛ طلا در بازار جهانی نوسان یافته و تمام بازارهای مالی با نوسان همراه هستند که این نوسان ناشی از ترسی است که در بازارها حاکم شده و در کشورما هم همینطور است.
این ترس نرخ کانال و بازار غیررسمی را تحت تاثیر قرار داده که مربوط به معامله کالاهای قاچاق و فرار سرمایه است. نه نرخ کالاهای رسمی کشور. یک نفر بیاید اعلام کند که واردات رسمی را با دلار ۶۰ هزار تومانی انجام داده است! اگر با دلار ۶۰ تومانی واردات کرده حتما کالای قاچاق وارد کشور کرده است.
فرزین با اشاره به نرخ دلار در بازار غیررسمی افزود: افزایش نرخ بازار غیرسمی زودگذر است و این نرخ هم به زودی کاهش پیدا میکند ولی نرخی نیست که ما در بازار کالا نگران آن باشیم؛ کسی که میخواهد کالا وارد کند از مرکز مبادله ارز خود را میگیرد. نباید نرخ غیررسمی را مبنای قیمت کالاهای و خدمات بدهیم. هیچکس با نرخ غیررسمی ارز ۶۰ هزار تومانی کالا وارد نمی کند و اینکه دائما از این نرخ صحبت کنیم و به اقتصاد کشور تعمیم دهیم، درست نیست.
رئیس کل بانک مرکزی با تأکید براینکه تمام نیازهای قانونی کشور را با دلار مبادلهای با نوسان محدود پوشش خواهیم داد، ادامه داد: ارز ۲۸۵۰۰ تومان را ادامه میدهیم و جای نگرانی وجود ندارد. اینکه افزایش کالاها را به ارز ربط میدهند درست نیست؛ تمام کالاهای قانونی با ارز بانک مرکزی تامین و وارد کشور میشوند.