پایگاه خبری توسعه تعاون
چهارشنبه, ۰۵ مرداد ۱۴۰۱ ۱۱:۴۹ ۱۱۲
طبقه بندی:
  • تعاون
  • بانک
چچ
نقش حیاتی تعاونی ها در تامین امنیت غذایی کشور

عضو اتاق بازرگانی ایران مطرح کرد؛

نقش حیاتی تعاونی ها در تامین امنیت غذایی کشور

توسعه تعاون:با نگاه به سیاست‌های کلی برنامه‌های توسعه در کشور، سهم عظیم و قابل توجه (۲۵ درصدی) برای تعاون در اقتصاد کشور در نظر گرفته شده اما خروجی واقعی نقش‌پذیری تعاون در اقتصاد ملی در حال حاضر عددی حدود (چهار درصد) را برای این بخش نشان می‌دهد که در بهترین حالت، «یک‌ششم» سهم پیش‌بینی شده برای تعاون در اقتصاد کشور است.

به گزارش پایگاه خبری توسعه تعاون، چرایی عدم تحقق سهم‌گیری تعاون در اقتصاد ملی و تجزیه و تحلیل شرایط موجود تعاونی‌ها در کشور؛ موضوعی است که ابتدا باید مورد توجه دولت در راستای احیای این حوزه قرار گیرد و سپس سیاستگذاری، اولویت‌بخشی و بسترسازی برای جذب سرمایه‌گذاری در حوزه تعاون بر مبنای واقعیت‌های ظرفیتی این بخش می‌تواند راهگشای راهبری به سمت خروجی مثبت تعاونی‌ها باشد. البته حتی با نگاه به سهم پایین تعاونی‌ها در اقتصاد کشور، در حال حاضر در برخی حوزه‌ها مانند اشتغال، اتفاقات مهمی‌ در فعالیت تعاونی‌های کشاورزی، صنعت، خدمات، آموزش، دانش‌بنیان و بهداشت و درمان شکل گرفته و بیش از یک میلیون و ۷۰۰ هزار فرصت شغلی مستقیم در قالب آنها ایجاد شده است به همین دلیل برای تشریح بیشتر موضوع به سراغ فعالان اقتصادی رفته ایم.

سید رضا نورانی، عضو اتاق بازرگانی و رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی در گفت‌وگو با پایگاه خبری توسعه تعاون در خصوص نقش تعاونی‌ها در اقتصاد کشور گفت: تعاونی‌ها در حوزه تولید محصولات کشاورزی از ابتدای انقلاب تاکنون نقش ویژه‌ای را ایفا کرده‌اند ولی در زمینه صادرات محصولات کشاورزی آن چنان که باید و شاید نتوانسته اند به موفقیت چندانی برسند.

وی افزود: دولت در زمینه تولید باید حمایت ویژه‌ای از تعاونی ها داشته باشد و در زمینه صادرات نیز این تعاونی‌ها باید نقشه راهی برای خود ترسیم کنند به طوری که نمی‌شود گفت هر تعاونی‌ای که محصول کشاورزی تولید می‌کند باید بتواند آن را صادر کند چون صادرات خود یک حرفه و فن جداگانه است.

رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی در ادامه اظهار کرد: برای موفقیت آمیز بودن صادرات محصولات کشاورزی از طریق تعاونی‌های کشاورزی به شاخص های از جمله بازاریابی، بازارسنجی، برندینگ، حضور دائم در بازارهای جهانی و چانه زنی نیاز است. علاوه بر این باید در بسته بندی، پکینگ و سورتینگ به خوبی تعاونی ها خلاقیت به خرج دهند.

نورانی تصریح کرد: در حوزه تولید، تعاونی‌ها به دلیل خرد بودن اراضی کشاورزی که عامل اصلی آن به وراثت می رسد تعاونی ها می توانند برای تولیدکنندگان خرد نقش ویژه‌ای ایفا کنند و همه آنها را زیر یک چتر قرار دهد تا کشاورزی کشور توسعه یافته و امنیت غذایی ایرانیان طی سالهای متمادی تامین شود.

وی افزود: با این کار، تعاونی‌ها طبیعتا زمینه تولید کشاورزان فراهم می‌شود، از طرف دیگر تعاونی‌ها باید به کشاورزان در زمینه برنامه کشت، نقشه راه تولید کمک کنند تا تولید کنندگان بتوانند تولید زیادی داشته باشند و بهره وری در این بخش افزایش یابد.

رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی گفت: تولیدکنندگان کشاورزی می توانند با استفاده از فناوری ها روز دنیا و دانش بنیان شدن تولید خود را افزایش و ارتقا دهند به همین دلیل با همین اراضی و خشکسالی در کشور می‌توان در کل کشور 250 میلیون تن محصول کشاورزی تولید کرد این در حالی است که در وضعیت فعلی 125 میلیون تن محصول کشاورزی تولید می شود.

نورانی افزود: از طرف دیگر با عدم کشت محصولات پرآب‌بر و هدایت سیلاب‌ها و آبخیزداری می توانیم محصولات کشاورزی زیادی تولید کنیم تا به خودکفایی در بسیاری از محصولات کشاورزی برسیم تا در شرایطی که کشورمان با تحریم های ظالمانه روبروست بتوانیم خوداتکا شویم.

وی خاطرنشان کرد: طی سالهای اخیر تعاونی خدمات زیادی به مصرف کنندگان و مردم کشور ارائه کرده اند به طوری که اخیرا تعاونی ارگانیک در سازمان تعاون روستایی تشکیل شده که این تعاونی وظیفه دارد که محصولات ارگانیک تولیدشده کشاورزان را به دست مصرف‌کنندگان نهایی برساند.

این مقام مسئول اظهار کرد: امروزه 16 میلیون هکتار سطح زیر کشت و 130 میلیون تن تولیدات کشاورزی داریم بنابراین حوزه کشاورزی پس از نفت نقش بسیار مهمی در اقتصاد ایران دارد به همین دلیل از ابتدای انقلاب تاکنون تعاونی ها کشاورزی راه اندازی شده اند و طی این مدت توانسته اند به بخش تولید محصولات کشاورزی و مواد غذایی کشور کمک وافری بکنند.

نورانی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: همه می‌دانیم که تعاونی‌های اعم از تعاونی‌های تولیدی، توزیعی یا خدماتی باید سهم 25 درصدی را از اقتصاد کشورمان شامل می شدند ولی این مهم هنوز محقق نشده است.

رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی افزود: بنابراین می‌طلبد که تصمیم‌گیران نگاه ویژه‌ای همانند سیاستمداران اقتصادی سایر کشورهای توسعه یافته دنیا به تعاونی ها و نقش آنها در اقتصاد کشورها بیاندازند تا کشور ما نیز از قِبَل توسعه تعاونی‌ها بتوانند رشد اقتصادی را در زمینه های مختلف از جمله بخش کشاورزی داشته باشد.

وی عنوان کرد: اگر بتوانیم استفاده بهینه‌ای از تعاونی‌ها در اقتصاد کشور داشته باشیم طبیعتا شاهد آن خواهیم بود که نه تنها درآمدزایی روستاییان بیشتر خواهد شد بلکه نقش روستاییان در اقتصاد نیز افزایش خواهد یافت.

نورانی اظهار کرد: دولت باید حامی مالی روستاییان برای ایجاد زنجیره تولید باشد و حتی برای این کار قرض الحسنه هم بپردازد. با این حال می‌تواند از طریق توسعه تعاونی ها در سراسر کشور به این مهم دست پیدا کند و بتواند از روستائیان جهت هرچه بهتر پیش بردن اهداف اقتصادی خود بهره ببرد.

عضو اتاق بازرگانی ایران خاطرنشان کرد: بسیاری از کشاورزان به دلیل خرد بودن باغات و زمین های کشاورزی نمی‌توانند از مکانیزاسیون و امکانات روز دنیا استفاده کنند لذا ایجاد زنجیره و تعاونی و حمایت مالی از روستائیان به شدت ضروری به نظر می‌رسد.

وی در پایان گفت: همه ساله غذای 9 میلیون ایرانی دور ریخته می شود و سرانه ضایعات محصولات کشاورزی به دلیل نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی در کشورمان بسیار بالاست که تعاونی های تولید و کشاورزی می‌توانند با احداث صنایع تبدیلی و تکمیلی در روستاها و نزدیک به مزارع مناطق مختلف کشورمان از این میزان هدررفت مواد غذایی جلوگیری کنند.

آدرس کوتاه شده: