نقش موثر بانک توسعه تعاون در ارتقای تعاونی ها
توسعه تعاون:یک فعال اقتصادی و عضو کانون کارآفرینان کشور معتقد است بانک توسعه تعاون جزو بانکهای خوب کشورمان است که اقدامات مثبتی در جهت ارتقا و توسعه تعاونی ها در سراسر کشور داشته است.
به گزارش پایگاه خبری توسعه تعاون ،بخش تعاون از آن بخشهایی است که در اقتصاد کشور هم مغفول و هم مظلوم مانده است. مشکلات و موانعی که برسر راه این بخش از اقتصاد کشور قرار گرفته سبب شده تاب آوری بسیاری از تعاونی ها کاهش یافته و در برخی مواقع انحلال آن را موجب شده است. اما اینکه موانع و مشکلات چه بوده و چطور میتوان این بخش تاثیرگذار در اقتصاد کشور را تقویت کرد امری است که برای بررسی آن خبرنگار پایگاه خبری توسعه تعاون به سراغ مهندس محمد حسین روشنک، فعال اقتصادی و عضو کانون کارآفرینان کشور رفته است که در ادامه این مصاحبه را میخوانید؛
* مشکلات و موانع بر سر راه تعاونیها را چطور میبینید و فکر میکنید اگر از تعاونیها حمایت شود چطور میتواند در اقتصاد کشور و بهبود معیشت مردم نقشآفرینی کنند؟
باید تاکید کنم که تعاونیها هم از داخل خودشان و هم از بیرون مظلوم واقع شدهاند. اصلا به دلیل خود عنوان تعاونی و هدف از تعاونی و آنچه که به عنوان تعاونی پایهگذاری شد تعاونی مظلوم واقع شده است. در حالیکه اگر از تعاونی ها حمایت میشد در جهت واقعی خود حرکت می کردند چنانچه در یک مقطعی خیلی موفق عمل میکردند.
اگر بخواهیم گوشهای از موفقیت تعاونی ها را مثال بزنیم بهترین مورد همین که بسیاری از انبوه سازی مسکنهایی که خصوصا در مقطع بعد از جنگ ساخته میشد عمدتا در قالب همین تعاونی ها انجام میشد که خیلی هم خوب بود و آثار و نتایج مطلوبی در بر داشت.
در حوزه تولید هم در جاهایی مختلفی تعاونیها موفق بودند و خوب هم عمل کردند و خیلی خوب هم در اقتصاد کشور و معیشت مردم نقش ایفا کردند و جایگاه خوبی هم داشتند.
اما اتفاقاتی افتاد که کم کم جایگاه تعاونی ها را در اقتصاد و در کشور کمرنگ کرد.
واقعیت این است؛ برخلاف بسیاری که معتقدند تعاونیها از بخش خصوص جداست عقیده من این است که تعاونی بخش خصوصی واقعی است. دولت در بخش خصوصی که وارد نشده بلکه بخش خصوصی در آنجا آمده وارد شده و فعالیتش را انجام داده است لذا به عقیده من، تعاونی زمینه خوبی برای اثرگذاری در اقتصاد کشور دارد، مشروط بر اینکه اولا اصل تعاونی مطرح بشود و دوما هر کاری شتابزده انجام نشود.
به نظر من تعاونیها زمینه فعالیت و اثرگذاری خوبی در اقتصاد کشور دارند مشروط بر اینکه هم از درون اصلاح شود و هم دولتها و بخش خصوصی و همه همت کنند که تعاونی جایگاه خود را پیدا کند.
*عنوان کردید بانکها و صندوق های تعاونی ضربات بسیاری بر جایگاه تعاونی ها وارد کردند، بانک توسعه تعاون چطور؟ نقش اقدامات بانک توسعه تعاون را در زمینه تعاونیها چطور ارزیابی میکنید؟
بانک توسعه تعاون را نباید در قالب بانکهایی که من ذکر کردم ارزیابی کرد. بانک توسعه تعاون بانکی است که در اقتصاد کشور جایگاه خودش را پیدا کرده است. یعنی مثلا من در بخش خصوصی فعالیت دارم تعاونی هم نیستم ولی در بانک توسعه تعاون حساب دارم گردش حساب و گردش مالی دارم از توانمندی و اعتبارش استفاده میکنم.
من بانک توسعه تعاون را در قالب دیگری میبینم و میتوانم بگویم بانک توسعه تعاون یکی از بانکهای خوب کشورمان است. که اقدامات مثبتی در جهت ارتقا و توسعه تعاونی ها در سراسر کشور داشته است.
*فکر میکنید اگر تعاونیها مورد حمایت قرار بگیرند میتوانند در گسترش تولید ملی هم نقش آفرینی کنند؟
برای سالها نقش تعاونیها کمنظیر بود. اگر صنعت دام و طیور که عمده مدیریتش سالهای سال است در اختیار بخش خصوصی است را در نظر بگیریم، اینها رشد و پویاییشان را در دورهای به دست آوردند که نقش تعاونی بر مدیریتشان اساسی بود، تعاونی در اقتصاد کلان کشور در آن دوران نقش اساسی داشت. لذا تعاونی این ظرفیت را دارد که مورد حمایت قرار بگیرد و نقش موثری در تولید ملی داشته باشند.
من از نزدیک شاهد نقش موثر و مفید شرکتهای تعاونی در توسعه تجارت استانها بودهام. لذا ظرفیت این را که تعاونی بتواند در اقتصاد کشور نقش موثری ایفا کند را خیلی قبول دارم، ولی همانطور که عنوان شد آن شرکتهایی که اسما تعاونی هستند از خصوصی هم خصوصیترند.
اگر تعاونیهای واقعی فعال شوند میتوانند نقش اساسی را در اقتصاد کلان کشور داشته باشند. این عقیده من است که تعاونی یک بخش از بخش خصوصی کشور و نه دولتی است. درست است که توسط دولت و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اداره میشود، ولی یک بخشی از بخش خصوصی کشور ما و در قالب شرکتهایی با تعداد افراد مشخص مدیریت و اداره میشود. اگر حمایت درست و مناسبی از تعاونیها بشود همانطور که در گذشته ثابت کردهاند میتوانند نقش اساسی و مفیدی در آینده اقتصادی کشور داشته باشند.