پایگاه خبری توسعه تعاون
چهارشنبه, ۱۱ خرداد ۱۴۰۱ ۱۱:۱۴ ۱۹۷
طبقه بندی: یادداشت
چچ
توسعه تعاونی‌ها؛ راهکار ریشه کنی فقر مطلق

توسعه تعاونی‌ها؛ راهکار ریشه کنی فقر مطلق

توسعه تعاون:توسعه تعاونی‌ها می‌تواند از جمله اهداف مهمی در توسعه اقتصاد کشور باشد. آنچه در این موضوع در سالی که به نام "تولید، دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین" نامگذاری شده حائز اهمیت به نظر می‌رسد، حمایتی است که شرکت‌های دانش بنیان از گسترش و به روز شدن تعاونی ها در سراسر کشور می توانند داشته باشند.

به این معنا که باید کارکردهای تعاونی‌ها را به روز و گسترده‌تر کرد، یعنی با استفاده از ظرفیت شرکت‌های دانش بنیان در تعاونی‌ها، می‌توان از ثمرات اقتصادی سرمایه و ایده‌ای که در تعاونی‌های دانش بنیان به کار گرفته میشود برای رشد و توسعه اقتصاد کشور نهایت بهره‌ را برد.

حضور دانش‌بنیان‌ها در شرکت‌های تعاونی به این دلیل بسیار مهم است که نخبگان موثر در شرکت‌های دانش بنیان که از اندیشه فنی بسیار بالایی برخوردارند، اگر مجموعه فعالیت‌های خود را در قالب تعاونی تعریف کنند و چندین نفر با سرمایه‌های خرد و با ایده‌های متفاوت در این امر حضور به هم برسانند و در اتفاقات جدیدی که درحوزه های مختلف علمی و اقتصادی رقم می خورد سهیم شوند، قطعا شاهد پیشرفت‌های گسترده‌ای در بخش‌های مختلف اقتصادی و علمی کشور خواهیم بود.

در این موضوع تردیدی وجود ندارد که ایران اسلامی به لحاظ برخورداری از امکانات مادی و در عین حال منابع زیرزمینی، منابع معدنی و... در بخش کشاورزی بسیار غنی است، منتهی استفاده از منابع برای رشد اقتصاد کشور نیازمند مدیریت با تدبیر و آگاهی است که از تجربه کشورهای پیشرفته در این موضوع استفاده کند و خودباوری را در بین جوانان و مردم ترویج کند.

از سوی دیگر از مجلس شورای اسلامی که مسئول قانونگذاری و نظارت است انتظار می‌رود با جدیت بیشتری به موضوع تعاونی‌ها ورود کند و وزارت تعاون را برای تشریح فعالیت‌ها و عملکرد در بخش تعاونی همراهی کند.

با اینکه وزارت تعاون در وزارت رفاه ادغام شده جالب است که در حوزه عملکردی وزارت تعاون هیچ وقت این بخش آنچنان که باید و شاید فعال نبوده است، مانند سازمان ملی جوانان که بعد از ادغام در وزارت ورزش، اسمی از جوان هست اما کاری برای جوانان انجام نمی‌شود. از این رو انتظار می‌رود در دولت سیزدهم با کمک و همراهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی، شاهد اتفاقهای خوب در حوزه تعاونی باشیم.

شکی نیست تعاونی‌ها در اقتصاد ایران می‌توانند نقش آفرین باشند و ظرفیت بسیار بزرگی در اقتصاد را به خود اختصاص دهند. تعاونی‌ها در کشورهای توسعه یافته توانسته‌اند از صنایع زود بازده برای رونق دادن به اقتصاد و اشتغال استفاده کنند. تجربه کشورهای شرق آسیا از جمله خاور دور مثل چین، کره، اندونزی، تایلند، مالزی و ویتنام در قالب تعاونی‌ها و حمایت‌های انجام گرفته، نشان دهنده رشد قابل توجه اقتصاد این کشورهاست. امروز اگر ویتنام در حوزه شیلات و پوشاک حرف اول را میزند به دلیل استفاده از ظرفیت سرمایه های خرد است، یعنی آنها از حداقل، حداکثرها را ایجاد کرده‌اند، لذا انتظار می‌رود ما نیز در این بخش، سیاستگذاری منطقی داشته باشیم، چرا که ایران کشور ثروتمندی است. هرچند به دلیل تحریم‌ها، سختی‌های اقتصادی زیادی را تجربه می‌کنیم ولی مردم ما مردم فقیر به معنایی که تعریف می‌شود نیستند. به هر حال هر کشوری طبقه‌ای به نام دهک‌های ضعیف دارد اما می‌توانیم دهک های ضعیف جامعه را با ایجاد تعاونی‌ها در مسیر تولید قرار دهیم و با ایجاد اشتغال در تعاونی‌های تولید بخش قابل توجهی از فقر را در جامعه کاهش دهیم.

با سیاست‌گذاری‌های صحیح و حمایت از تولید می‌توان دهک‌های ضعیف جامعه را در مسیر تولید و پیشرفت قرار داد. تحقق این مسئله منوط به کارگیری عقلانیت و منطق و برنامه و حضور مدیرانی توانمند و کارگزارانی با تدبیر در بخش‌های مختلف اقتصادی کشور است تا طرح ها را درست پیگیری و اجرا کنند..

نویسنده: امیر رضا واعظ آشتیانی| معاون اسبق وزارت صمت
اجازه انتشار: قید نشده
نوع: تالیف
آدرس کوتاه شده: