دوشنبه, ۰۲ خرداد ۱۴۰۱
۱۱:۱۰
۱۲۶
به گزارش پایگاه خبری توسعه تعاون ،یوسف کاووسی مدیرکل اسبق بازرسی بانک مرکزی و کارشناس اقتصادی در گفتوگو با این پایگاه خبری در خصوص بازگشت به تعاونیها در اقتصاد و کارکردهای بخش تعاونی گفت: در قانون اساسی، تاکید قابل توجهی بر گسترش تعاونی ها شده است. به نظر میرسد قانون اساسی نزدیک به 30 درصد از اقتصاد را برای تعاونی ها در نظر گرفته است که رقم قابل توجهی به شمار میرود.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: چند دسته از تعاونیها، کارکردهای خوبی از خود نشان دادهاند. تعاونیهای کارگری، کارمندی و تعاونیهایی که براساس منافع مردم شکل میگیرند، چون مردمی است مسئله انتفاع و سود در آنها با سودبری دربخش خصوصی متفاوت است، چرا که بخش اعظمی از هدف تشکیل بخش خصوصی، کسب سود از هر راه و روشی است بدون اینکه اهداف خدمت رسانی کلان به مردم در نظر گرفته شود.
کارشناس اقتصادی با تاکید بر این موضوع که در قرآن بر تعاون تاکید شده گفت: با توجه به اینکه قرآن کریم نیز بر تعاون، همیاری و کمک به همدیگر تاکید میکند، تعاونیها هیچگاه به دنبال سودآوری و بهره برداری تک جانبه به نفع خود نیستند لذا تعاونیها به دنبال تامین منافع شخصی، گروه و جناح و دسته خاص نبوده و نباید باشند.
وی با اشاره به عملکرد تعاونیها در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی افزود: تعاونیها از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی نقش بسزایی در تامین خواستههای به حق مردم داشتند به طوری که شاهد تشکیل تعاونیها در وزارتخانهها اعم از تعاونی مصرف و تولید و توزیع مثل تعاونی مسکن بودهایم. با توجه به اینکه در دوران دفاع مقدس به سر میبردیم سازمانها و ادارات سعی میکردند برای اعضای خود کالاها و اجناس را با قیمتهای مناسب تامین کنند.
وی در این باره توضیح داد: یعنی تعاونیها نقش بدون واسطه را بازی میکردند و با خرید از مرکز اصلی با سود کم و متعارفی میتوانستند هم هزینه خود را تامین کنند و هم اینکه کالاهای مورد نیاز را به دست کارمندان و کارگران برسانند.
این کارشناس اقتصادی دراین باره گفت: تعاونیهای مسکن تا سال 69 و 70 موفق عمل کردند. این تعاونیها که توسط ادارات و وزارتخانهها با هدف خدمترسانی ایجاد شده بودند و پای منفعت شخصی در میان نبود، چون کارکنان وزارتخانهها و سازمانها سهامداران آن بودند توانستند زمینهایی را با شرایط بسیار خوب و به صرفه اقتصادی خریداری و با ساخت مسکن اعضای خود را خانهدار کنند.
کاووسی در این باره افزود: تعاونی ها در ایران از خود تجربه و عملکرد بسیار موفقی به جا گذاشتهاند. چرا که در فعالیت آن مسئله تامین منافع شخصی در میان نبود یا جرایمی که برای این منظور در نظر میگرفتند حداقلی بود تا راه برای ساخت و ساز هموار باشد و این پروژه ها پیش برود.
به گفته وی به هر حال وجود تعاونیها در اقتصاد ایران در برهه ای از زمان توانست منجر به خانهدار شدن بسیاری از کارگران و کارمندان وقت شود، موضوعی که در وضعیت امروز بازار مسکن؛ میتواند با حمایت و تشکیل پرقدرت دوباره تعاونیها، به بهبود شرایط و خانهدار شدن اقشار مختلف کمک کند