چهارشنبه, ۱۵ تیر ۱۴۰۱
۱۰:۲۹
۱۰۲
عضو اتاق بازرگانی مطرح کرد؛
نقش تعاونیها در اقتصاد کشور متاثر از ضعف فرهنگ کار گروهی
به گزارش پایگاه خبری توسعه تعاون، اولین قانون شرکتهای تعاونی در ایران در مرداد ۱۳۳۴ شمسی مشتمل بر ۱۱ ماده و یک تبصره با الهام از قوانین تعاونی دیگر کشورها، به تصویب رسید و بانک کشاورزی براساس مفاد این قانون نسبت به اعزام کارمندان و کارشناسان خود به روستاها اقدام کرد تا کشاورزان را به تشکیل شرکتهای تعاونی روستایی تشویق و راهنمایی کند.
تعاونیهای روستائی به طور گسترده پس از انجام اصلاحات ارضی در سال ۱۳۴۱ در جهت حمایت از کشاورزان و تولید کنندگان که صاحب زمین شده بودند، شکل گرفت و پا به عرصه روستاها گذاشت.
درک نیاز مشارکت مردمی، استفاده از منابع مالی اندکی که توسط اعضا اندوخته میشود و لزوم استفاده بهینه از عنصر مدیریت روستایی مورد نظر موجب شد که در روستاها، شرکتهای تعاونی روستایی و کشاورزی تاسیس شود.
سرعت عمل در تشکیل تعاونیها آنقدر زیاد بود که نیاز به تشکیل سازمانی برای هدایت، ارشاد، نظارت و پیشبرد امور آنها به شدت احساس میشد و سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران به صورت شرکت سهامی برای مدت نامحدود با سرمایه اولیه یک میلیارد و ۳۴۱ میلیون ریال در سال ۱۳۴۲ تاسیس و موظف شد زمینه پیشرفت و توسعه تعاون و پیشبرد عملیات اقتصادی، اجتماعی، بازرگانی و خدمات تعاونیها را بر عهده گیرد و برای تحقق این اهداف، وظایف سنگینی به این سازمان محول شد ؛ به همین دلیل به سراغ یکی از فعالین عرصه تولید خصوصا در مناطق مرزی، روستایی و کمتر برخوردار کشور آمده ایم تا در خصوص نقش تعاونی ها در توسعه جوامع روستایی و مشکلات تعاونی ها تولید را از وی جویا شویم.
محسن احتشام، رئیس شورای ملی زعفران و عضو اتاق بازرگانی ایران در گفتگو با پایگاه خبری توسعه تعاون در خصوص نقش تعاونیها در اقتصاد کشور گفت: طبق اصل 44 قانون اساسی، نظام اقتصادی ایران بر پایه سه اصل یا سه بخش دولتی، تعاونی و خصوصی با برنامه ریزی منظم و صریح است.
وی افزود: بر همین اساسی بخش تعاونی شامل شرکتها و مؤسسات تعاونی تولید و توزیع است که در شهر و روستا بر طبق ظوابط اسلامی تشکیل می شوند و می بایست نقش مهمی را در توسعه روستاها و مناطق کمتر برخوردار ایفا کنند.
عضو اتاق بازرگانی ایران اظهار کرد: به طوری که به دلیل افزایش اشتغالزایی، کمک به تامین امنیت غذایی از طریق توسعه تولید محصولات مختلف کشاورزی، امنیت مرزها تعاونی ها اعم از تعاونی های تولیدی، کشاورزی، خدماتی می توانند نقش بی بدیلی را در توسعه روستایی جوامع مختلف ایفا کنند.
احتشام خاطر نشان کرد: با این حال می توان گفت طی سالیان اخیر به دلیل اینکه بهره برداری کشاورزی در کشورمان با تنوع اقلیمی فراوان عمدتا در قطعات کوچک صورت می گیرد و عمده زمین ها به دلیل مسائل ارث و میراث بزرگ نیستند، تعاونی ها تولید آن چنان که باید و شاید به وظیفه ذاتی خود جامه عمل نپوشانده اند.
وی اظهار کرد: از طرف دیگر می توان گفت کشاورزان با سرمایه های اندک و به تعداد فراوان در اقصی نقاط کشور پراکنده اند، در تولید، بازاریابی، تامین اعتبار و تهیه نهاده های تولید دارای مشکلات فراوانی هستند.
این مقام مسئول گفت: آنان مجبورند تا دسترنج خود را به واسطه ها و سلف خواران فروخته و از حداقل سود بهره مند شوند که بعضا در این بین متضرّر میشوند که برای جلوگیری از زیاندهی آنان به تشکیل تعاونی های تولیدی مبادرت ورزیده و زمینهای را بوجود می آورند تا با مشارکت فعال، سرنوشت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی خویش را بدست گرفته و توسعه مناطق روستایی را محقق سازند.
احتشام گفت: تعاونی ها در کشورمان در راستای فعالیت ها و ماموریت های وجودی که از پیش برای آنها ترسیم شده است موفق عمل نکرده اند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: تعاونی ها عملا در فضای کسب و کار محصولات مختلف کشاورزی موفقیتی که همه از آنها توقع دارند بدست نیاورده اند و به همین دلیل می توان گفت تعاونی ها در کشورمان موفق عمل نکردند.
این مقام مسئول تصریح کرد: این در حالی است که افرادی که در بخش خصوصی فعالیت میکردند به مراتب از تعاونیها موفقیت بیشتری در حوزه خود بدست می آورند این امر را میتوان به کمبود فرهنگ کار گروهی، جمعی و هم افزایی در کشورمان نسبت داد به همین دلیل عمدتا تعاونی ها به سمت ضعف رفته اند.
وی اشاره کرد: طبیعتا در این زمینه دولتها میتواند تعاونیها را به سمت سودمحور بودن سوق دهند و آنها را به مسیر مواقعی خود هدایت کنند و از آنها حمایت کند با این حال طی سالیان گذشته دولت ها هیچ گاه حمایت و هدایتی درستی توسط دولت نشدهاند.
احتشام دلیل اصلی ضعف شدید تعاونیها در کشورمان را مسائل فرهنگی دانست و خاطرنشان کرد: به اعتقاد بنده باید فرهنگ کار گروهی در کشور نهادینه شود تا دیگران بتوانند در قالب تعاونی با یکدیگر همکاری داشته باشند به همین دلیل این امر بر حمایت و هدایت دولت از تعاونی ها مقدم است و اولویت دار است.
وی به وظایف دولت در قبال تعاونی های تولید و کشاورزی نیز گریزی زد و گفت: به جای اینکه بیشتر از دولت انتظار داشته باشیم تا تعاونی ها را حمایت و هدایت کند باید از خود آن تعاونی انتظار داشته باشیم که پویا باشد و بتواند خود را به نحو احسن اداره کند این در حالی است که تعاونیها در کشورمان در این زمینه چابک نیستند و ضعف های اجرایی زیادی دارند.
عضو اتاق بازرگانی ایران اظهار کرد: در حال حاضر نیز سازمان توسعه روستایی باید نقش موثرتری در حمایت از کشاورزان ایفا و به عنوان یکی از اصلی ترین نهاده ها به درد و دل روستائیان گوش کند و به مشکلات آنان رسیدگی کند.
احتشام در پایان عنوان کرد: این سازمان باید به صادرات محصولات کشاورزی در کشور کمک کند تا تعاونیها دیگر و بخش خصوصی حاضر در مناطق شمال شرقی کشور کمتر با مشکلات دست و پنجه نرم کنند.