پایگاه خبری توسعه تعاون
سه شنبه, ۲۴ اسفند ۱۴۰۰ ۱۰:۵۳ ۶۲
طبقه بندی: اقتصاد کلان
چچ
بساط رانت با ۲ اقدام دولت در حال حذف شدن است

بساط رانت با ۲ اقدام دولت در حال حذف شدن است

توسعه تعاون: عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: طی چند سال گذشته با اعمال قیمت‌گذاری دستوری و شدت و ضعف این سیاست در برهه‌های مختلف، شرایط برای بروز فساد و رانت در بازارها فراهم شد اما اکنون سیاست‌گذاران و قانونگذاران متفق القولند که با حذف قیمت‌گذاری دستوری و عرضه کامل کالاهای پایه در بورس کالا، بساط سفره رانت برچیده شود.

به گزارش پایگاه خبری توسعه تعاون، مداخله دولت در تعیین قیمت کالاها رویکردی است که سال‌ها تجربه شده و نتیجه‌ای جز شکست نداشته است. به همین دلیل دولت سیزدهم بهتر است از اجرای دوباره این سیاست که باعث رانت، دلال‌بازی و فساد در بازارهای مختلف کالایی شده، پرهیز کند که خوشبختانه اقدامات اخیر بیانگر توجه ویژه دولت به نظام بازار و کنار گذاشتن قیمت گذاری دستوری در برخی حوزه‌ها است.

جواد حسینی کیا، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس اظهار کرد: اتفاق خوبی که از ابتدای سال در بورس کالا پیگیری شد، عرضه مداوم محصول‌های معدنی در بورس کالا است. دنباله‌روی از این سیاست باعث می‌شود، کالاهای معدنی که به‌صورت سنتی تحت سیطره دولت بود، خارج و متاثر از سازوکار عرضه و تقاضا در شرایط رقابت معامله شود.

حسینی کیا افزود: در سال‌های گذشته که سنگ‌آهن، کنسانتره و سایر محصول‌های معدنی قیمت‌گذاری می‌شد، سیاست‌گذار انتظار داشت، تولیدات فلزی هم ارزان به دست مصرف‌کننده برسد اما عمده سود حاصل از سیاست‌های حمایتی در همه این سال‌ها، به جیب عده‌ای خاص رسید و به زیان مصرف کننده تمام شد.

وی با طرح این پرسش که تا چه زمانی باید سفره رانت را در قالب سیاست‌های حمایتی، پهن نگه داریم؟ تصریح کرد: یک‌زمانی دولت برای سرپا شدن تولید فولاد، شروع به حمایت و اعطای یارانه کرد اما قرار نیست این حمایت تا ابد ادامه یابد. تولیدکنندگان فولاد در بخش‌های مختلف نیز مانند همه بخش‌های تولید باید روی پای خود بایستند و به نظر می‌رسد که امروز با رویکرد جدید دولت و عرضه کامل کالاها در بورس کالا، زمان حذف رانت ها فرا رسیده است.

رقابت، اصل حمایت از بازار

وی با تاکید اینکه سازوکار بورس کالا برای اقتصاد ایران یک فرصت است، متذکر شد: باید با برنامه‌ریزی دقیق شرایطی را فراهم کنیم تا اعتماد تولیدکننده و مصرف‌کننده واقعی به بورس کالا به طور کامل جلب شود این بدان معناست که قیمت‌ها متاثر از سازوکار عرضه و تقاضا در شرایط رقابت کشف شوند که البته در ابتدای ورود برخی محصولات شاید در ابتدای امر موانعی بر سر راه باشد اما در ادامه به طور حتم تولیدکننده و مصرف کننده از کشف واقعی قیمت‌ها آن هم در بستری شفاف، سود خواهند برد.

نماینده مردم سنقر و کلیایی در پایان تاکید کرد: آنچه می‌تواند به بازارها کمک کند، مفهوم رقابت است، به نحوی که مداخله در عرضه و تقاضا و قیمت‌ها، باعث اختلال در بازار و زمینه ایجاد رانت می‌شود از این رو وزارت صمت در صدد است تا با عرضه‌های کافی و مستمر کالاها در بورس کالا، نیاز بازار را پوشش دهد که این رویه به تعادل بازارها و در ادامه انجام صادرات کالاهای مازاد نیاز داخل بدون تشریفات و مجوزهای زمانبر گذشته کمک می‌کند.

آدرس کوتاه شده: