یکشنبه, ۰۹ خرداد ۱۴۰۰
۱۰:۵۴
۱۳۲
طبقه بندی:
اقتصاد کلان
به گزارش پایگاه خبری توسعه تعاون: پدرام سلطانی، عضو شورای عمومی فدراسیون جهانی اتاقها(ICC) درباره احتمال احیای برجام و آثار لغو تحریمها بر اقتصاد و فضای تجاری کشور اظهار داشت: آثار لغو تحریمها را باید در دو بخش دستهبندی کرد. بخشی از تحریمها حوزه تجارت را تحت تاثیر قرار دادند و آثار گسترده در تجارت کشور داشته و دارند که شامل تحریمهای بانکی، بنادر، کشتیرانی، حمل و نقل و صنایعی مانند صنایع فلزی، نفتی و پتروشیمی میشوند اما دسته دیگرِ تحریمها، تحریم نفت است.
وی ادامه داد: این دو دسته تحریم را مجزا از هم میدانم چراکه تحریم نفت، دولت را از درآمدهای نفتی محروم کرده و درآمدهای دولت را تحت تاثیر قرار میدهد اما سایر تحریمها بیش از دولت به بخش خصوصی، بخش عمومی و کلیات اقتصاد لطمه وارد آوردهاست.
این فعال اقتصادی افزود: برداشته شدن بخش اول تحریمها، بیگمان به کمک اقتصاد کشور میآید و میتواند فشاری را که در سه سال گذشته به اقتصاد وارد شده را کاهش دهد. با برداشته شدن این گروه از تحریمها، فرصتی فراهم میآید که اقتصاد در این حوزهها با هزینه کمتری در صحنه بینالمللی کار کند یعنی در صادرات و واردات، کارمزد و حق کمیسیون کمتری داده شود و پول کمتری خرج دلالان ارزی، پولی و بانکی میشود که کالا به واسطه آنها با اسامی مختلف، به مبادی متعدد میرود و خرید و فروش میشود.
عضو شورای عمومی فدراسیون جهانی اتاقها(ICC) با اشاره به اثر رفع تحریمها در احیای بازارهای خارجی گقت: لغو تحریمها شرایطی را فراهم میکند که بتوانیم بازارهای بسته شده را به روی اقتصادمان به ویژه بازار اروپا مجددا بازیابی کنیم و فعالیتهای اقتصادی و تجاری را در بستر بانکی گسترش دهیم البته به شرط اینکه از لیست سیاه FATF خارج شده باشیم.
سلطانی ادامه داد: این شرایط کمک میکند در بستر مطمئنتری یعنی از طریق شبکه بانکی با کارمزدهای کمتر و با استفاده از ابزار پرداخت بانکی مانند اعتبارات و ضمانتنامههای بانکی تجارتمان را انجام دهیم. بنابراین کار سهلتر، کمریسکتر، مطمنتر و کم سوختتر پیش میرود و میتوان از منابع بانکی خارجی هم برای فاینانس و هم برای سرمایهگذاری خارجی در اقتصادمان بهره بگیریم.
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: البته اندازه تمام این موضوعات در اقتصاد کشورمان با چند عامل محدود میشود که یکی از عوامل این است که با فرض برداشته شدن تحریمها چالش ایران با نظام بینالمللی به پایان نمیرسد. این پیشبینی بسیاری از صاحبنظران روابط بینالملل و سیاسی و اقتصادی است که این چالش را در سالهای آینده هم خواهیم دید و احتمالا درصدی از این تحریمها به دلیل تغییر دولت در آمریکا، تغییر دولت در ایران، تشدید رقابتها و تنازعات منطقهای ما با کشورهای خلیج فارس، امریکا، اسراییل و دیگر کشورهایی که در عراق و سوریه حضور دارند، برمیگردد.
وی افزود: این روند فشار اقتصادی بر کشورمان را مجددا افزایش میدهد. میدانیم که در آمریکا، جمهوری خواهان مخالف بازگشت به برجام هستند و اگر این موضع تقویت شود یا اگر از رفتارهای منطفهای ایران گزکی بگیرند میتوانند به توافقی که در حال انجام است آسیب بزنند.
عضو شورای عمومی فدراسیون جهانی اتاقها(ICC) با اشاره به عوامل دیگری که میتوانند آثار لغو تحریم را خنثی کنند، اظهار داشت: به دلیل همین موضوعی که به آن اشاره شد (چالش با نظام بینالمللی) کشورهای غربی و سرمایهگذاران بزرگ مانند شرکتهای چند ملیتی نه فقط در غرب حتی در چین هم به سرمایهگذاری و تعامل با ایران نگاه بلند مدت نخواهند داشت چراکه پیشبینی آنها احتمال برگشت تحریمها است.
سلطانی با بیان اینکه بنابراین از محل سرمایهگذاری مستقیم خارجی یا پروژههای مشترک نمیتوانیم کارهای بزرگ و فعالیتهای وسیعی داشته باشیم یا در مقایسه با کشورهای همسایه و همتراز نمیتوانیم اندازه بزرگی از این کیک در سالهای آینده داشته باشیم، گفت: سرمایهگذاران داخلی هم همین نگرانی را دارند چراکه آنها هم به دیده احتیاط به لغو تحریمها، نگاه میکنند از این رو سرعت و استمرار سرمایهگذاری داخلی هم در کشور آن چیزی نخواهد بود که بتواند ما را از این وضعیت پریشان رهایی بخشد و نرخ رشد اقتصاد را به اندازههای بزرگتری برای مدت طولانیتر برساند.