پایگاه خبری توسعه تعاون
شنبه, ۲۸ فروردین ۱۴۰۰ ۱۰:۰۶ ۱۲۶
طبقه بندی: اقتصاد کلان
چچ
چشم گریان مردم یا کشاورز در تراژدی هر ساله پیاز

چشم گریان مردم یا کشاورز در تراژدی هر ساله پیاز

توسعه تعاون:همین سال پیش بود که قیمت پیاز در بازار به ۴۰هزار تومان رسید و اشک مردم را در آورد ولی حالا این محصول روی زمین مانده است و اشک کشاورزان را در آورده است.

به گزارش پایگاه خبری توسعه تعاون، به نقل از راه آرمان، از قدیم پیاز به در آوردن اشک مشهور بوده است؛ اما چند سالی است که این محصول هنوز مصرف نشده و هنگام برداشت یا خرید اشک کشاورز و مردم را در آورده است.

دو سال است که کاشت پیاز در جنوب کرمان تبدیل به یک معضل شده است و پیازکاران با انواع و اقسام مشکلات دست و پنجه نرم می کنند.

قول هایی که تاثیر نداشتند

کاظم خاوازی وزیر جهاد کشاورزی بهمن سال گذشته در سفر به جنوب کرمان به خبرنگاران گفت: برای حل فوری مشکل پیازکاران، کارگروه ملی پایش پیاز تشکیل خواهد شد.

وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه بحث مازاد محصول پیاز را از چند بُعد در قالب کارگروه ملی یاد شده پیگیری می‌کنیم و استاندار کرمان عضو ثابت این کارگروه خواهد بود تا به ساماندهی این وضعیت بپردازیم که کشاورزان در این بخش لطمه نبینند و تعرفه‌ها را با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت اقتصاد به حداقل خواهیم رساند.

وی ادامه داد: توزیع شبکه مویرگی پیاز را مطرح و اجرا خواهیم کرد و پیاز را به سراسر کشور عرضه می‌کنیم و سازمان تعاون روستایی موظف است که عرضه مستقیم این کار را در انواع کلان شهرها اجرایی کند.

خاوازی با اشاره به موضوع صادرات و فروش پیاز تصریح کرد: تصمیم‌های خوبی در حوزه صادرات از جمله خرید تضمینی گرفته شد که به طور جدی این بحث را پیگیری خواهیم کرد و موضوع را در وزارت جهاد کشاورزی دنبال خواهیم کرد و مورد بحث و بررسی قرار خواهیم داد.

چقدر پیاز کاشت شده است

احمد مشایخی مدیر تعاون روستایی جنوب کرمان اواخر سال گذشته اعلام کرد: سطح زیر کشت پیاز در دو طرح (استمرار و بهاره ) منطقه جنوب کرمان قریب ۱۵ هکتار است و پیش بینی می شود بیش از ۶۰۰ هزار تن محصول تولید شود.

وی بیان کرد: با توجه به وجود محصول پیاز مازاد بر صنف، صنعت و صادرات و افت قیمت این محصول، تعاون روستایی جنوب کرمان هر کیلوگرم پیاز با نرخ مصوب شورای اقتصاد کشور به قیمت ۵ هزار و ۹۶۰ریال از کشاورز خریداری می کند.

این در حالی است که از طرف دیگر کشاورزان جنوب کرمان اعلام کردند امسال هزینه کاشت یک هکتار پیاز، تا حدود ۱۶۰ میلیون تومان افزایش یافت در حالی که این میزان در ۲ سال گذشته کمتر از ۸۰ میلیون تومان بود.

سعید برخوری رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان یک ماه پیش گفته بود: با توجه به کیفیت نوع پیاز قیمت، این محصول در محل مزرعه تا ۲ هزار و ۴۰۰ تومان و بیشتر نیز به فروش می‌رسد.

وی اعلام کرده بود: دولت به ازای صادرات هر کیلو صادرات پیاز ۵۰۰ تومان تحت عنوان بسته تشویقی به صادر کننده پرداخت می‌کند.

صادرات و بازاریابی وزارت خارجه

ذبیح‌الله اعظمی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا این بسته تشویقی را نتیجه همکاری کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی، وزارت صمت و وزارت جهاد کشاورزی دانست.

نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس زمان بسته تشویقی صادرات محصول پیاز را از ۱۵ بهمن‌ماه تا اواخر خردادماه سال جاری اعلام کرد و میزان این بسته را ۳۰۰ هزار تُن برشمرد.

همچنین در نیمه های اسفندماه، نشست بررسی مشکلات تولید و صادرات محصولات کشاورزی با حضور استاندار کرمان ،وزیرجهاد کشاورزی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی جیرفت و پنج شهر جنوبی استان کرمان برگزار شد.

در این نشست که قرار بود با حضور نماینده وزارت خارجه برگزار شود راه های شناسایی بازارهای جدید صادراتی ازطریق وزارت خارجه مطرح شد.

سرمازدگی به کمک مسئولان آمد

البته میزان محصول پیاز کشت شده در سال گذشته بیش از امروز بود ولی به دلیل سرمازدگی بخشی از محصول به برداشت نرسید و گرنه حجم بیشتری از پیاز روی دست کشاورزان می ماند.

نکته دیگر آنکه حسین سلامی، دادستان عمومی و انقلاب شهرستان جیرفت با اعلام خبر بازداشت یکی از مدیران جهاد کشاورزی جیرفت گفت: در پی گزارش مراجع امنیتی شهرستان جیرفت مبنی بر تخلفات صورت گرفته در حوزه توزیع بذر پیاز مینروا و احتمال وقوع تخلفات و جرایم مالی با ارجاع گزارش به شعبه اول بازپرسی بررسی موضوع در دستور کار قرار گرفت.

دادستان عمومی و انقلاب شهرستان جیرفت با اشاره به تحقیقات انجام شده از ۶ نفر از مطلعین ماجرا و انجام استعلامات لازم از حراست جهاد کشاورزی شهرستان جیرفت، اظهار کرد: در نهایت یکی از مدیران سازمان جهاد کشاورزی به دلیل تخلفات مالی بازداشت شد.

عدم سیاست راهبردی در حوزه الگوی کشت دلیل بحران پیاز

ناصر بهروز فرمانده ناحیه مقاومت بسیج سپاه جیرفت در گفتگو با راه آرمان اظهار کرد: بخشی از این معضلات مربوط به سیاستگذاری هایی که در حوزه کشاورزی است بر می گردد به طور مثال عدم سیاست راهبردی در حوزه الگوی کشت یکی از موضوعات اساسی است که این باید توسط مجموعه های حاکمیتی سیاستگذاری شود.

وی گفت: یکی از ضرورت ها در حوزه کشاورزی پایداری امنیت غذایی است مثل دانه های روغنی یا نیازمندهایی که در حوزه نهادهای دامی داریم متاسفانه نسبت به این مسائل مهم غفلت شده است در صورتی که بستر و زمینه آن در جنوب کشور فراهم است اما به جهتی باید سیاست های تشویقی و ترغیبی در این حوزه قرار گیرد تا کشاورز به این سمت و سو حرکت کند تا با خیالی آسوده بتواند به کشت و برداشت محصول خود بپردازد.

فرمانده ناحیه مقاومت بسیج سپاه جیرفت افزود: منطقه جنوب در بخش کشاورزی دارای آب و زمین حاصلخیز است که اگر به آن توجه شود می تواند از لحاظ اقتصادی به نفع جامعه و مردم محروم این منطقه باشد.

بهروز به بحران های اخیر در حوزه کشاورزی جنوب اشاره کرد و گفت: به نظر من آن نگاهی که باید به حوزه کشاورزی جنوب شود در مجموعه های دولت به آن کمتر توجه شده است.

وی خاطرنشان کرد: کشاورزی جنوب بالای ۵ میلیون تن محصول دارد و می توان گفت بخشی از سبد غذایی مردم را محصولات جنوب تشکیل می دهد حال تصور کنید که کشاورزان جنوب کرمان گوجه، پیاز یا سیب زمینی کشت نکنند، مطمئنا همه دستگاه های حاکمیتی از مجلس و قوه قضائیه و مجریه به دنبال این خواهند بود که کمبود پیاز کشور را چگونه تامین کنند کما اینکه در برخی مواقع پیاز به کیلویی ۱۵ هزار تومان نیز رسیده است.

فرمانده ناحیه مقاومت بسیج سپاه جیرفت عنوان کرد: متاسفانه کشاورزی جنوب از حمایت خوبی برخوردار نیست همچنانکه در حال حاضر طی دو سال متوالی با بحران پیاز مواجه هستیم این معضلی نیست که قابل حل نباشد اما پیش بینی ها و سیاستگذاری های لازم قبل از وقوع انجام نمی شود و این منجر به ایجاد بحرانی چنینی می شود.

بهروز افزود: در شرایط فعلی پیازی که توسط کشاورز با خون دل کشت شده هم اکنون که فصل برداشت آن است به دلایل متفاوتی همچون قیمت بسیار پایین روی زمین مانده است و از آن طرف نیز حوزه حمل و نقل که در امر کشاورزی نقش بسیار مهمی را بازی می کند ضعیف است و بحث های حمایتی از طرف این نهاد صورت نمی گیرد.

وی ابراز کرد: کرایه کامیونی که پیاز را برای تهران بارگیری می کند حدود ۱۰ میلیون تومان است و اگر هزینه برداشت محصول و کارگر را ۵ میلیون تومان به آن اضافه کنیم نتیجتا هیچ صرفه اقتصادی برای کشاورز نخواهد داشت و علاوه بر آن می بایست چیزی هم از جیب خود بگذارد.

سپاه ناجی دسترنج یکساله کشاورزان خرد

فرمانده ناحیه مقاومت بسیج سپاه جیرفت گفت: سردار معروفی فرمانده سپاه ثارالله از سال گذشته محوریت این امر را به جهت حمایت از کشاورز خرد به عهده گرفته اند کشاورزی که تنها درآمد و تامین مخارج زندگی او از همین محصول است.

بهروز ادامه داد: دو قرارگاه یکی در مرکز استان و دیگری در جنوب کرمان با محوریت سپاه تشکیل شده تا برای حمایت از کشاورزان به این مسئله بپردازد.

وی عنوان کرد: سپاه و بسیج تاکنون توانسته است بخشی از حمل و نقل محصول پیاز جنوب را به شهرستان های دیگر به عهده گیرد و همچنین باعث شده تا از ظرفیت های مردمی از جمله گروه های جهادی سراسر کشور استفاده کند.

فرمانده ناحیه مقاومت بسیج سپاه جیرفت، حمل و نقل، سرمایه در گردش و بازاریابی را از معضلات مهم در حوزه کشاورزی منطقه جنوب برشمرد.

عدم حمایت متولیان امر از کشاورزان جنوب

وی گفت: متاسفانه مجموعه هایی از جمله وزارت صمت، وزارت کشاورزی، اتاق بازرگانی، مجموعه صادرات، اداره صمت، جهاد کشاورزی از جمله متولیان امری هستند که در این زمینه نقش کم رنگی دارند.

فرمانده ناحیه مقاومت بسیج جیرفت ادامه داد: وقتی دولت پیاز را با قیمت تضمینی کیلویی ۵۹۶ تومان از کشاورز خریداری می کند اصلا برای کشاورزی که هزینه های گزاف برای کشت محصول خود کرده به صرفه نیست که حتی آن را از زمین خارج کند، امید که نهادهای دولتی و غیر دولتی پا پیش گذاشته و با همدلی بتوانند این بحران را برای همیشه حل و فصل کنند.

بهروز بیان کرد: برای حمایت از کشاورزان، با اطلاع رسانی هایی که صورت گرفت گروه های جهادی سراسر کشور، برخی از خیریه ها، انجمن های صنفی و همچنین برخی از صادرکنندگان پای کار آمدند.

وی در رابطه با اینکه متاسفانه اخیرا در فضای مجازی فیلمی پخش شده و از مردم خواسته شده که می توانند از جنوب پیاز صلواتی دریافت کنند، اذعان کرد: این امر بسیار مشکل دار است زیرا اگر پیاز صلواتی وارد بازار شود، بازار اشباع و کلیه کشاورزان متضرر خواهند شد.

فرمانده ناحیه مقاومت بسیج سپاه جیرفت برای رفع این بحران برای همیشه خاطرنشان کرد: باید یک خرد جمعی متشکل از کارشناسان خبره جهاد کشاورزی و اتاق فکری تشکیل شده تا سیاستگذاری درستی در این زمینه اندیشیده شود تا چنین معضلاتی در منطقه جنوب پیش نیاید.

آدرس کوتاه شده: