پایگاه خبری توسعه تعاون
یکشنبه, ۱۲ آذر ۱۴۰۲ ۱۳:۱۶ ۳
طبقه بندی: اقتصاد کلان
چچ
حقوق از تورم عقب ماند

حقوق از تورم عقب ماند

توسعه تعاون: نکته‌ای که در میان اعداد و ارقام بودجه‌ای قابل توجه است، شکاف عمیق میان نرخ تورم و میزان افزایش حقوق پیش‌بینی شده است.

به گزارش پایگاه خبری توسعه تعاون، آن‌طور که در آخرین نرخ تورم اعلامی مرکز آمار دیده می‌شود، نرخ تورم در عددی بالای ۴۵ درصد قرار دارد. براساس گزارش مرکز آمار ایران، در مهرماه ۱۴۰۲ نرخ تورم سالانه برای خانوارهای کشور به ۴۵.۵ درصد رسیده است.
مشاهده این ارقام نشان می‌دهد که حقوق کارمندان در سال آینده ۲۷.۵ درصد و حقوق بازنشستگان ۲۵.۵ درصد از تورم عقب مانده است.
این در شرایطی است که چهار سال است که اقتصاد ایران تورم بالای ۴۰ درصد را تجربه می‌کند و پیش‌بینی نهادهای بین‌المللی نشان از این دارد که تا پایان امسال و برای دو سال آینده این روند ادامه داشته باشد.
به این ترتیب، با احتساب عملی شدن پیشنهاد دولت در لایحه بودجه و تصویب آن در مجلس، می‌توان این نکته را دریافت که میزان رشد حقوق کارمندان در سال آینده کمتر از نصف تورم خواهد بود.
بر همین اساس، برخی کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی اعتقاد دارند؛ واقع‌گرایی در پیشنهادات دولت در بودجه وجود ندارد و همواره یک رقمی را که متناسب با شاخصه‌های اقتصادی کشور نیست، در بودجه می‌آورد و به همین دلیل به طور معمول در میانه سال، انتقاد گروه‌های حقوق‌بگیر را در کشور شاهد هستیم، زیرا تامین معیشت آن‌ها با شاخصه‌های اقتصادی جور در نمی‌آید.
روند کاهش قدرت خرید کارمندان
بررسی روند افزایش حقوق کارمندان طی ۵ سال گذشته نشان می دهد که به جز سال ۹۹ در بقیه سال‌ها این افزایش حقوق فاصله چشمگیری با نرخ تورم داشته است.
این روند همچنان برای سال آینده ادامه پیدا خواهد کرد و کارمندان بیش از گذشته فقیرتر خواهد شد. در جدول زیر تغییرات را طی سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۳ مشاهده می کنید.
سال درصد افزایش حقوق نرخ تورم
۱۳۹۹ ۳۴ ۳۵
۱۴۰۰ ۲۵ ۳۹
۱۴۰۱ ۲۵ ۴۱
۱۴۰۲ ۲۰ ۴۶
۱۴۰۳ ۱۶ ۴۵

تغییرات حقوق و تورم طی سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۳

در همین خصوص، «سهراب دل انگیزان» اقتصاددان و استاد دانشگاه با انتقاد از تصمیم دولت که در اصل تیشه به ریشه اقتصاد زدن است، اعلام کرد: اگر روند اقتصاد ایران از سال ۹۷ تا به الان را بررسی کنیم مشاهده می کنیم با وجود تورم سنگین،دستمزدها ترمیم نشده است.
به نوشته آرمان امروز، در سال ۱۴۰۱ قیمت‌ها نسبت به سال ۱۳۹۵ به میزان ۶/۴ برابر افزایش یافته اما دستمزد کارگران تنها ۳ برابر شده است.
حقوق کارکنان بخش دولتی هم ۲/۴ برابر شده که این به معنای شتاب گرفتن پروژه فقیرسازی کارگران و کارمندان است چراکه کارگران در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۳۹۵ تا ۵۲ درصد از قدرت خرید خود را از دست داده اند ضمن اینکه کارکنان دولتی هم ۶۱ درصد از قدرت خرید خود را نسبت به سال ۱۳۹۵ از دست داده‌اند.
این اقتصاددان با بیان اینکه از دست رفتن هر ۵ درصد قدرت خرید یک فاجعه تمام عیار است،گفت:عملا خانوارهای طبقه متوسط به دره فقر سقوط کرده اند.
تمام رفاهیات خانوارایرانی از بین رفته است؛ عمده منابع درآمدی صرف مسکن و خوراک می‌شود و مشاهده می‌کنیم بهداشت،آموزش و مسائل معنوی از سبد هزینه خانوارها به کلی حذف شده به شکلی که امروز حتی قدرت خرید پوشاک هم از بین رفته و مردم مجبور به خرید پوشاک تاناکورا شده اند.

آدرس کوتاه شده: