پایگاه خبری توسعه تعاون
یکشنبه, ۰۱ اسفند ۱۴۰۰ ۰۹:۲۰ ۹۹
طبقه بندی: بانک
چچ
مهمترین مشکل تعاونی‌ها، تامین سرمایه در گردش است

معاون اقتصادی و کسب و کار اتاق تعاون ایران:

مهمترین مشکل تعاونی‌ها، تامین سرمایه در گردش است

توسعه تعاون:معاون اقتصادی و کسب و کار اتاق تعاون ایران با بیان اینکه براساس مطالعه آمایشی مهمترین مشکل تعاونی‌ها، تامین سرمایه در گردش است، اظهار داشت: امیدواریم با اصلاح سیاستها در دولت سیزدهم، شاهد رفع موانع پیش رو در جهت توسعه فعالیت بخش تعاون کشور باشیم.

به گزارش پایگاه خبری توسعه تعاون ،رضا وفایی یگانه، معاون اقتصادی و کسب و کار اتاق تعاون ایران در گفت و گو با خبرنگار این پایگاه خبری ، با بیان اینکه بخش تعاون از جمله فعالیت‌های اقتصادی است که اهداف اقتصادی و اجتماعی را به صورت توامان دنبال می‌کند، اظهار داشت: از همین رو با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر الزام طرح های اقتصادی به دارا بودن پیوست عدالت، می‌توان از پتانسیل و ظرفیت بخش تعاون، برای اجابت این خواسته معظم له استفاده کرد.

وی ادامه داد: یکی از تعاریف بخش تعاون، این است که تعاونی، شرکتی است جهت ارائه خدمت به اعضا با کمترین قیمت. یا در تعاونی می‌گوییم هر نفر یک رای! چرا؟ چون در آن به انسانها اصالت می‌بخشد و معتقد است سرمایه اصلی در یک شرکت، سرمایه انسانی است. وقتی می‌گوییم هر نفر یک رای یعنی تکیه‌گاه آن نیروهای انسانی است. پس یک تعاونی پویا برای توانمندسازی نیروهای انسانی خود، اصل آموزش را مبنا قرار می‌دهد و از همین روست که در یک تعاونی کارآمد، آموزش به صورت مستمر در جریان است.

وفایی یگانه افزود: اینها اصول اساسی بین المللی تعاونی‌هاست. از جمله دیگر ویژگی‌ها، توجه به توسعه پایدار در جوامع است. یعنی در توسعه حتما باید ملاحظات زیست محیطی، اجتماعی و ... را مد نظر قرار داد. همراهی این رویکردها در بخش تعاون، رشد اقتصادی را با توسعه اقتصادی همگون می‌کند. این بخشی از ظرفیت‌های تعاون در تمام دنیاست.

عدم تشکل‌سازی اقتصادی و افزایش هزینه‌های تولید

معاون اقتصادی و کسب و کار اتاق تعاون ایران با بیان اینکه نکته اساسی دیگر این است که یکی از اشکالات ما در بخش اقتصاد، عدم تشکل‌سازی اقتصادی است، تصریح کرد: مشکل اینجاست که در این بخش به بازده اقتصاد مقیاس تولید توجه می‌شود. هرچه تولید بالاتر برود، هزینه‌های تولید کاهش پیدا می‌کند. در حالیکه تعاون یعنی کنار هم بودن، این کنارهم بودن، یعنی اینکه شما از بازده اقتصادی مقیاس تولید هم استفاده کرده‌اید و هراندازه از این ظرفیت استفاده شود، هزینه تولید کاهش می‌یابد.

به گفته وی برای ایجاد بستر مناسب در بخش تعاون، در درجه نخست باید تعاونگرها، باور به تعاونی داشته باشند. بدان معنا که تعاونی در جامعه‌ای رشد پیدا می‌کند که در آن سرمایه‌های اجتماعی بالا باشد. مردم به هم اعتماد داشته باشند. چرا که شما در کنار کسی می‌توانید کار اقتصادی انجام دهید که به آن اعتقاد و باور داشته باشید. نکته دوم؛ پایبندی به قراردادهاست.

تعاونی‌ها و تسهیل نظارت بر روندها

وفایی یگانه توضیح داد: این پایبندی هم در میان اعضای تعاونی و هم بین بخش تعاون و حاکمیت باید برقرار باشد. یک نکته دیگر که دراینجا لازم است به آن اشاره کنم این است که وقتی دولت، تسهیلاتی اعم از مالی، مواد اولیه یا نهاده‌ها را در اختیار تعاونی‌ها قرار می‌دهد و تعاونی وظیفه توزیع آن را برعهده می‌گیرد، نظارت بر عملکرد نیز آسانتر می‌شود تا زمانی که این تسهیلات تک تک در اختیار تولید کننده قرار می گیرد.

وی افزود: این امر فرآیندها را نظارت پذیر و پاسخگو خواهد کرد. همچنین هزینه‌های تولید را کاهش می‌دهد و هم شفافیت را افزایش می‌دهد. مجموعه این عوامل در کنار هم، تحول آفرین است. البته نکته دیگری که باید به آن توجه داشت این است که ما نیازمند یک بازتعریف در فلسفه وجودی و ماهیت تعاونی‌ها هستیم تا بدانیم در کنار هم قرار گرفتن مزیت است و می‌تواند به نتایج و کارهای بزرگی منتهی شود و صرفا محدود به برخورداری از یک وام یا تسهیلات نخواهد بود.

معاون اقتصادی و کسب و کار اتاق تعاون ایران، در مورد شرایط لازم جهت حضور و فعال شدن ظرفیت‌های بخش تعاونی در بازارهایی مانند بورس و حتی بازارهای بین المللی نیز توضیح داد: نخست باید به این موضوع توجه کرد که در بازارهای بین الملل یا بورس، هزینه‌های بازاریابی و برندسازی بالاست که این امر از عهده یک تولید کننده کوچک یا متوسط بر نمی‌آید. بلکه لازمه آن در کنار هم قرار گرفتن تولیدکنندگان کوچک و متوسط و تبدیل شدن آن به یک تولید کننده بزرگ است.

وی ادامه داد: اینجاست که در کنار هم قرار گرفتن یا تعاونی تولید کنندگان، سبب کاهش قابل توجه هزینه‌ها، از جمله هزینه‌های برندسازی و بازاریابی خواهد شد چرا که این تولید کنندگان می‌توانند در کنار یکدیگر تبدیل به یک برند بزرگ شوند. این کاری است که برای نمونه در کشور چین اتفاق افتاده است؛ در این کشور، تولید کنندگان یک محصول در کنار هم قرار گرفته‌اند و با تولید یک برند با استاندارد خاص، به فعالیت پرداخته‌اند که این اقدام باعث کاهش هزینه‌ها و درنتیجه کاهش هزینه محصول نهایی خواهد شد. با این اقدام بازار یک محصول را در دست گرفته و همه این تولید کنندگان از مزایای آن بهره مند می‌شوند.

معاون اقتصادی و کسب و کار اتاق تعاون ایران با بیان اینکه این اتفاقی است که متاسفانه در کشور ما نیفتاده است، افزود: همین می‌شود که هر تولید کننده کوچک یا متوسط به دنبال ایجاد برند خود است و عملا به علت هزینه‌های بالای بازاریابی، تبلیغات و برندسازی، با وجود کیفیت تولیدات، در بازار به جایگاه واقعی دست نخواهد یافت. مشابه این اتفاق در بورس کالا نیز می‌افتد. چرا که یک تولید کننده کوچک امکان حضور در این بازار را عملا از دست خواهد داد.

به گفته وفایی یگانه همین تولید کنندگان کوچک اگر در کنار هم قرار بگیرند می‌توانند با تشکیل یک تعاونی و تجمیع تولیدات خود، به راحتی محصول خود را در بورس کالا عرضه کنند؛ این هنر تعاونی است.

این صاحب نظر مسائل اقتصادی با بیان اینکه یکی دیگر از مزایای تعاونی‌ها که امروز در دنیا مطرح شده، بحث تولید بدون کارخانه است، توضیح داد: تولید بدون کارخانه می‌تواند در قالب کارخانه شکل بگیرد. برای نمونه چندین تولید کننده که تحت عنوان مشاغل خانگی فعالیت دارند، می‌توانند در قالب یک تعاونی، تحت یک برند مشخص فعالیت کنند.

نقش سیستم بانکی در زمینه توسعه بخش تعاون

وی درباره نقش سیستم بانکی در زمینه توسعه بخش تعاون نیز توضیح داد: واقعیت این است که سیستم بانکی برای تامین سرمایه بنگاه‌های کوچک و متوسط است و بنگاه های بزرگ باید به بورس و بازار سرمایه بروند و این استاندارد و عرف دنیاست. تعاونی‌ها نیز جزو بنگاه‌های کوچک و متوسط تقسیم بندی می‌شوند. اما نکته‌ای که در اینجا وجود دارد این است که بانک برای ارائه تسهیلات نیازمند وثیقه است. این اقدام نیز کاملا درست است چرا که بانک در قبال تسهیلاتی که ارائه می‌دهد باید تضمینی برای بازگشت آن داشته باشد.

معاون اقتصادی و کسب و کار اتاق تعاون ایران ادامه داد: واقعیت این است که در کشور ما اغلب بانک‌ها مشکلی برای ارائه تسهیلات ندارند بلکه مشکل آنجاست که تعاونی‌ها که متشکل از شرکت‌های کوچک و متوسط هستند اغلب با مشکل تامین وثیقه روبه رو هستند و از عهده آن برنمی‌آیند.

وفایی یگانه با اشاره به تجارب جهانی برای غلبه بر این مشکل نیز گفت: در دنیا، سیستم بانکی مبتنی بر یک سیستم اعتبارسنجی، تسهیلات را ارائه می‌دهد. یعنی وقتی شخص حقیقی یا حقوقی به بانکی برای دریافت تسهیلات مراجعه می کند، بانک می‌تواند براساس بررسی سوابق مالی شخص بررسی کند که آیا می‌تواند به شخص اعتماد کند یا نه. آیا تسهیلاتی را که قبلا گرفته به موقع پس داده است؟ آیا مالیات، عوارض و حتی قبوض آب و برق و گاز را به موقع پرداخته است؟ اینها مشخص می‌کند که آیا این فرد، خوش حساب و صاحب اعتبار است یا نه. چون چنین ساختاری در کشور ما وجود ندارد، تنها راهی که بانکها به آن دسترسی دارند، همین سیستم دریافت وثیقه است. آن هم وثیقه‌های سهل الوصول مانند املاک.

وی با بیان اینکه براساس مطالعه آمایشی که ما انجام دادیم، مهمترین مشکل تعاونی‌ها، تامین سرمایه در گردش است، خاطرنشان کرد: همین امر سبب شده تا بسیاری از تولید کنندگان زیر ظرفیت تولید کار کنند. بازار برای فروش و ارائه کالا و خدمات هم دارند اما چون سرمایه در گردش ندارند، امکان استفاده از ظرفیت موجود برایشان فراهم نیست.

معاون اقتصادی و کسب و کار اتاق تعاون ایران ابراز امیدواری کرد با اصلاح سیاستها به ویژه با مشاورت، راهنمایی و همکاری بانک‌های پیشرو مانند بانک توسعه تعاون، شاهد رفع موانع پیش رو در جهت توسعه فعالیت تعاونی‌ها در کشور باشیم.

آدرس کوتاه شده: