شنبه, ۲۲ شهریور ۱۳۹۹
۱۰:۴۲
۴۰
طبقه بندی:
بانک و بیمه
به گزارش پایگاه خبری توسعه تعاون، در هفته جاری دوباره التهاب به بازار ایران بازگشت و شاهد افزایش قیمت انواع ارز به ویژه دلار بودیم. این افزایش قیمت نگرانیها در جامعه را دو چندان کرده است. دوباره رسانه های تصاویری تکراری از تشکیل صفهای طویل برای خرید ارز را منتشر کردند.
به گزارش فرارو، در روزهای اخیر قیمت دلار در بازار آزاد از ۲۵ هزارتومان هم گذشت و بازهم نگرانیها را درباره وضعیت بازار تشدید کرد. انتقادات از دولت و بانک مرکزی فراوان است که چرا قیمت ارز را کنترل نمیکند. افزایش قیمت دلار در سال جاری امر بی سابقهای نیست و خرداد و تیر ماه نیز بازار ارز متلاطم شد. در آن مقطع دلیل اصلی تلاطم در بازار پایان محدودیتهای کرونا و افزایش تقاضا برای ارز اعلام شد.
همچنین دولت در آن زمان از اینکه صادرکنندگان دلارهای ناشی از صادرات را به کشور باز نمیگرداننند به شدت انتقاد کرد. رییس جمهور این دسته را "خائن" نامید. به هر صورت پس از تلاطم خرداد و تیر با دخالت بانک مرکزی و ارزپاشی، آرام آرام بازار تثبیت شد، اما در مرداد ماه بازار سرمایه با ریزش شدید و غافلگیر کنندهای روبهرو شد، به عقیده ناظران ریزش بورس موجب ورود بخشی از نقدینگی به بازار ارز شده، تقاضا را افزایش داده و این بازار را متلاطم کرده است.
البته در این بین ادعاهای دیگری هم مطرح است از جمله اینکه دولت خود عامدانه بازارها را متلاطم میکند. برخی هم میگویند ریشه این تلاطم به تلاشهای دولت برای جبران کسری بودجه خود باز میگردد، ادعایی که همیشه در بحران ارزی مطرح است و هیچ وقت هم دولت زیر بار آن نرفته است.
رییس کل بانک مرکزی مثل همیشه تلاش میکند که بگوید این بانک بر وضعیت کاملا مسلط است. او روز گذشته در پستی اینستاگرامی از رویکردش به بازار ارز گفت.
عبدالرضا همتی نوشت: «در چند روز اخیر در سایه التهابات ایجاد شده در برخی بازارها، شاهد نوسان نرخ ارز در بازار بودیم. امروز فاصله نرخ صرافیها و بازار غیررسمی موجب آربیتراژ در این بازار و طبعا فعالیت گسترده سفتهبازان شد.»
او ادامه داد: «در دو سال گذشته سیاست بانک مرکزی، حضور درحاشیه بازار برای جلوگیری از سفته بازی بوده است. این امر موجب کاهش نوسانات و ثبات بازار و تعدیل تدریجی نرخ ارز بوده است. این سیاست را با قدرت ادامه خواهیم داد.»
همتی به تاثیر متقابل بازارهای دیگر به بازار ارز اشاره کرد و دراینباره نوشت: «ارز بهعنوان یک متغیر کلان اقتصادی، بیتاثیر از سایر بازارها نیست و اثرات سرریزی در بین بازارها یک اصل اقتصادی است. بانک مرکزی با حضور پر قدرت در بازار پول و ارز، تمام تلاش خود را برای تعادل بازارها به کار خواهد بست.»
سکاندار بانک مرکزی تاکید کرد: «همزمان، با اینکه بانک مرکزی در کنار دولت محترم آماده کمک به هرگونه برنامه اقتصادی است که درجهت ساماندهی به بازارها و رونق اقتصاد باشد، ولی مراقبت خواهد کرد که هیچکدام از برنامهها، به ترازنامه بانک مرکزی آسیبی وارد نکرده و پایه پولی را تحت تاثیر قرار ندهد، تا بانک مرکزی با قدرت بتواند در مسیر تورم هدفگذاری شده حرکت کند.»
با وجود اینکه مدام رییس کل بانک مرکزی از اشراف به بازار ارز سخن میگوید، اما عدهای به شدت منتقد عملکرد او هستند و میگویند کنترل بازار ارز از دست خارج شده است.