پایگاه خبری توسعه تعاون
دوشنبه, ۰۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ ۱۲:۵۲ ۷۵
طبقه بندی: اخبار
چچ
بانک توسعه تعاون و راهبرد تأمین نیاز سرمایه در گردش واحدهای تولیدی

تیتر 20 بررسی می‌کند

بانک توسعه تعاون و راهبرد تأمین نیاز سرمایه در گردش واحدهای تولیدی

در شرایطی که ضرورت توسعه تعاونی‌ها و رفع موانع پیش روی فعالیت‌ها در حوزه تعاون کشور بیش از گذشته احساس می‌شود اما مشکل اصلی تعاونی‌ها، همچنان تأمین سرمایه در گردش است.

تیتر 20 - بانک توسعه تعاون ۷ راهبرد برای سال ۹۹ در نظر گرفته است که بند اول از راهبردهای ۷ گانه، تأمین نیاز سرمایه در گردش کسب‌وکارهای خرد و کوچک و متوسط با رویکرد تحقق شعار جهش تولید است.

در شرایطی که ضرورت توسعه تعاونی‌ها و رفع موانع پیش روی فعالیت‌ها در حوزه تعاون کشور بیش از گذشته احساس می‌شود اما مشکل اصلی تعاونی‌ها، همچنان تأمین سرمایه در گردش است.

در ادوار گذشته تسهیلات خوبی برای بخش‌های مختلف تعاون در نظر گرفته‌شده است و این تسهیلات از محل تبصره 18 و بر اساس منطقه و طرح به صنایع با نرخ مناسب از سوی بانک توسعه تعاون پرداخت‌شده است.

اما 90 درصد از تسهیلات پرداختی از سوی بانک توسعه تعاون از سپرده‌های مردمی است و مابقی از محل اعتبارات دولتی است که درصد بسیار کمی از تسهیلات پرداختی را شامل می‌شود.

شرایط کشور به‌واسطه تحریم‌ها خاص است و دست‌وبال بانک‌ها مقداری بسته است و بیشترین محل درآمد بانک‌ها از محل فعالیت‌های ارزی است که متأسفانه با بانک‌های خارجی به‌سختی می‌توان کارکرد.

تعیین و اعمال سهم قابل‌توجه از امکانات و اعتبارات دستگاه‌ها و تسهیلات بانکی سهل‌الوصول کشور با استناد به سند توسعه بخش تعاون و شفافیت در توزیع امکانات و تسهیلات به این بخش از راهکارهای مؤثر در رشد تعاونی‌ها مؤثر است.

کارنامه بانک توسعه تعاون در تأمین نیاز بنگاه‌ها

عملکرد گذشته بانک توسعه تعاون نشان می‌دهد تجهیز منابع کیفی، پایدار و ارزان‌قیمت شرط اول برای فعالیت بانک‌ها به‌ویژه بانک‌های توسعه‌ای قلمداد می‌گردد و فراهم نمودن شرایط لازم به‌منظور تجمیع سرمایه‌های خرد، ارزان و باکیفیت به‌خصوص منابع موجود در بخش تعاون و در مقابل هدایت منابع تجمیعی در جهت تأمین مالی موردنیاز بنگاه‌های اقتصادی خرد، کوچک و متوسط باهدف کمک به تحقق رونق تولید از مسیر بخش تعاون و با استفاده از ظرفیت تعاون گران بخش‌های مختلف اقتصادی ازجمله برنامه‌های عملیاتی این بانک بوده است.

همچنین افزایش مشتریان و توسعه بازار با رویکرد تجمیع منابع سپرده‌ای و ارتقاء ظرفیت منابعی، تلاش به‌منظور واگذاری اموال مازاد و پیگیری جدی مطالبات غیر جاری بانک با رویکرد بهره‌گیری از منابع حاصله در جهت رونق بخشی تولید از دیگر فرصت‌های مناسب و در پیش روی بانک توسعه تعاون باهدف کاهش قیمت تمام‌شده پول و اعمال حمایت‌های لازم و اثربخش از بنگاه‌های اقتصادی بوده است.

آیا می‌توان به دستیابی بانک به این راهبرد مهم امیدوار بود؟

تجربه ثابت کرده است توسعه و تجهیز منابع بانک توسعه تعاون می‌تواند موجب اثربخشی بیشتر در اقتصاد شود.

تأمین نیاز سرمایه در گردش کسب‌وکارهای خرد دانش‌بنیان، کوچک و متوسط با رویکرد تحقق شعار جهش تولید بی‌تردید یکی از مهم‌ترین مؤلفه‌ها برای امکان فعالیت بنگاه‌های تولیدی و همچنین استمرار فعالیت، تأمین نیاز سرمایه در گردش این واحدها می‌باشد که مسلماً نیازسنجی و ظرفیت سنجی از تولیدکنندگان واقعی که در سطوح خرد و کوچک و متوسط فعالیت می‌نمایند علاوه بر کمک به ماندگاری و ادامه روند فعالیت بنگاه اقتصادی باعث تولید و حفظ اشتغال گردد.

به‌واسطه شرایط پیش‌آمده ناشی از تحریم‌های اقتصادی و کرونا و تأثیر و اختلالی که درروند فعالیت بنگاه‌های اقتصادی در این مدت به‌جا گذاشته است مسلماً عدم درک و حمایت به‌موقع، موجب حذف و خروج بنگاه‌های تولیدی به‌ویژه خرد و کوچک و متوسط از چرخه تولید و فعالیت خواهد شد که مسلماً تأمین و تزریق منابع سرمایه در گردش می‌تواند زمینه‌ساز دوام و پایداری و امکان ادامه فعالیت تولیدی بنگاه‌های اقتصادی مدنظر به‌ویژه در بخش تعاون باشد.

اصولاً در بخش تعاون ما شاهد این مسئله هستیم که بخش تعاون بکر باقی‌مانده است و کمتر از یک درصد از تسهیلات به بخش تعاون ارائه‌شده است. اما این یک پتانسیل است و می‌توان از آن بسیار استفاده کرد.

از سوی دیگر حضور بخش تعاون در مباحث بانکی باعث می‌شود که بهتر بتوان سهم تعاون از GDP را سنجید و اندازه‌گیری درستی از سهم تعاون در اقتصاد به دست آورد.

دراین‌باره ضرورت دارد تقویت منابع بخش تعاون از طریق افزایش سرمایه بانک توسعه تعاون و صندوق ضمانت سرمایه‌گذاری تعاون همچنین افزایش همکاری سایر بانک‌ها و مؤسسات و صندوق‌های وابسته موردتوجه قرار گیرد تا شاهد رشد و توسعه بخش تعاون در کشور باشیم.

آدرس کوتاه شده: