به گزارش پایگاه خبری توسعه تعاون، رشد پایه پولی در مهر ۱۴۰۲ توسط خبرگزاری تسنیم اعلام شده است. پایه پولی یا پول پرقدرت بانک مرکزی، به داراییهایی از بانک مرکزی گفته میشود که در ازای آن به طور مستقیم پول به اقتصاد تزریق میشود.
البته پول چاپ شده توسط بانک مرکزی از طریق سازوکار بانکی و وجود قابلیت خلق شبه پول توسط آنها، به شکلی فزاینده وارد اقتصاد میشود که نقدینگی نام دارد.
رشد ۳۹ درصدی پایه پولی در مهر ۱۴۰۲
بر اساس گزارشهای رسمی بانک مرکزی پایه پولی در مهر ۱۴۰۱ با رقم ۷۱۲ هزار و ۹۳۰ میلیارد تومان به ثبت رسیده است.
با توجه به اینکه خبرگزاری تسنیم اعلام کرده رشد پایه پولی در مهر ۱۴۰۲ حدود ۳۹.۶ درصد بوده، بنابراین میتوان محاسبه کرد که پایه پولی در مهر ماه سال جاری حدود ۹۹۵ هزار و ۲۵۰ میلیارد تومان رقم خورده است.
به همین ترتیب مشاهده میشود در انتهای اولین ماه پاییزی امسال، حدود ۲۸۲.۳ همت در مقایسه با مهر ۱۴۰۱ به پایه پولی افزوده شده است.
همچنین رشد این شاخص مهم از ابتدای سال تاکنون حدود ۱۵.۷ درصد و معادل ۱۳۵.۳ همت تخمین زده میشود.
بر اساس آمارهای رسمی بانک مرکزی، رشد پایه پولی از اسفند سال گذشته از کانال ۴۰ درصد نیز عبور کرد و در فروردین ماه حتی نزدیک به ۴۵ درصد نیز رسید.
این درحالیست که بر اساس آمار در مهر ماه، رشد پایه پولی بالاخره به زیر ۴۰ درصد رسید و رقم ۳۹.۶ درصد را به ثبت رساند.
نقدینگی در شریانهای اقتصاد طی اولین ماه پاییزی ۱۴۰۲
آمارهای مربوط به حجم نقدینگی موجود در جامعه نیز حاکی از روند کاهشی رشد نقدینگی در اقتصاد هستند.
حدود ۷ هزار و ۱۷۷ همت نقدینگی موجود در جامعه در مهر ۱۴۰۲ تخمین زده شده که در مقایسه با سال گذشته خود حدود ۲۶.۴ درصد رشد داشته است.
بررسی نقطه به نقطه رشد نقدینگی از ابتدای سال حاکی از این است که این شاخص روند نزولی به خود گرفته و در اولین ماه پاییزی ۱۴۰۲ به کمترین میزان خود در ۴ سال اخیر رسیده است.
در حال حاضر سیاست بانک مرکزی بر کنترل نقدینگی متمرکز است و علیرغم روند کاهشی پایه پولی در نیمه اول سال ۱۴۰۲، هنوز رشد پایه پولی در سطوح بالایی رقم میخورد.
برخی از کارشناسان عنوان میکنند که هرچند سیاست کنترل نقدینگی به درستی شناسایی شده اما به معنای مورد غفلت قراردادن روند رشد پایه پولی نیست؛ چرا که در صورت متورم شدن پایه پولی، نهایتا نقدینگی نیز از بزرگتر شدن پایه پولی متاثر خواهد شد.
منبع: اکوایران