به گزارش پایگاه خبری توسعه تعاون، هر چند در پیش بینی بورس باید عوامل مختلفی را در نظر گرفت اما در شرایط کنونی به نظر میرسد به دلیل عدم اطمینانی گسترده در بازار سهام ناشی از عملکرد سازمان بورس و البته تیم اقتصادی دولت، فعلاً عدم اطمینان سرمایه گذاران یکی از مهمترین فاکتورهای اصلی در تعیین روند بازار است.
در حدود یک ماه گذشته سیاستگذار بورسی مجموعهای از خبرهای مثبت را به بورس مخابره کرد، از افزایش سرمایه صندوق تثبیت تا لغو الزام فروش بازارگردانها و همین طور انتشار گزارشهای شش ماهه شرکتها. اگرچه این خبرهای مثبت توانست بازار سرمایه را از افتادن به ورطههای سنگین منفی و ریزش نجات دهد، اما در عین حال نتوانست به مثابه یک شوک مثبت برای رشد بازار موثر واقع شود. از این رو میتوان گفت که بازار سرمایه نسبت به خبرها و سیاستهای مثبت تا حدود زیادی بیحس شده است.
به اعتقاد کارشناسان ریشه این اتفاق به نااطمینانی و ناپایداری کلی اقتصاد ایران برمیگردد که بازار سرمایه هم به عنوان نبض اقتصاد متاثر از همین فضا است. ضمن آنکه محرکهای همیشگی مثل نرخ دلار هم فعلا نتوانستهاند بازار را به سمت جلو هدایت کنند و برای همین فعلا نماگر اصلی بازار در حال درجا زدن در محدوده ۲میلیون واحدی است.
به اعتقاد کارشناسان در یکی از سناریوهای محتمل پیش بینی بورس، بازار تا پایان سال روند رکودی و تثبیتی فعلی را ادامه خواهد داد، مگر آنکه برخی المانهای سیاسی مثل انتخابات مجلس در پایان سال بتواند در تغییر وضعیت بازار نقشآفرینی کند.
درخصوص عدم واکنش بازار سرمایه به سیاستهای مثبت و همینطور پیشبینی بورس «جهانصنعت» با یک کارشناس ارشد بازار سرمایه گفتوگو کرده که در ادامه میخوانید.
بورس فعلا جذابیت ندارد
مریم محبی کارشناس ارشد بازار سرمایه اظهار کرد: یک ماه دیگر از عملکرد نامطلوب بازار سرمایه سپری شد. در مهر سال جاری شاهد اتفاقات مثبتی مثل Orderهای حمایتی، لغو الزام فروش بازارگردانها، انتشارات گزارشهای مالی قابل قبول توسط سهمهای مختلف، افزایش قیمت دلار، ارزندهتر شدن قیمت سهام شرکتها و کاهش p/e بازار بودیم. اما به رغم مشاهده تمامی این اتفاقات مثبت نتوانستیم روند مثبت را در بازار بورس مشاهده کنیم. یعنی این خبرها و اتفاقات مثبت و خوب نتوانست روند صعودی را به بورس هدیه دهد و در دومین روز از آبان امسال در زمینه شاخص به عدد ۲ میلیون واحد رسیدیم که این روند نشاندهنده عدم اعتماد سهامداران و عدم جذابیت بازار است.
محبی ادامه داد: در شرایطی عدد ۲ میلیون واحد را در شاخص مشاهده میکنیم که همزمان با کاهش سرانه خرید حقیقیها و کاهش محسوس حجم و ارزش معاملات روبهرو بودیم.
انتقاد نسبت به عملکرد تیم مدیریتی سازمان
همه اینها نشان میدهد بازار سرمایه در ایجاد جذابیت برای جذب مجدد سرمایهگذاران موفق نبوده است. در این شرایط شاهد بودیم که عملکرد تیم مدیریتی سازمان بورس به شدت مورد انتقاد فعالان بازار سرمایه قرار گرفته است و از طرف دیگر شاهد افزایش سایه سنگین نرخ بهره بانکی بودیم که البته تمامی اینها در کنار شرایط نامطلوب اقتصاد ایران و عدم گشایش روابط تجاری ایران با سایر کشورهای جهان قرار گرفته است.
این کارشناس بازار سرمایه اضافه کرد: بهرغم اینکه هر روز اخبار مثبت اقتصادی را مشاهده میکنیم، اما شرایط بازار بهتر نمیشود، همه این موارد نشان میدهد که در حال حاضر بازار سرمایه جان و رمق افزایش را ندارد و به نظر میرسد به عنوان یک اقتصاد ناپایدار نمیتوانیم روند مثبتی را در بازار سرمایه مشاهده کنیم.
پیش بینی بورس تا پایان سال
محبی تصریح کرد: اگر شرایط حاکم بر بازار به زودی تغییر نکند و شرایط مطلوب را در بازار سرمایه مشاهده نکنیم، بهطوری که مجددا اعتماد سرمایهگذاران بازنگردد و شاهد افزایش سرانه حقیقیها و حجم معاملات نباشیم، به نظر نمیرسد چند ماهی که تا پایان سال باقی مانده بتوانیم روند مثبتی را در بورس مشاهده کنیم.
او ادامه داد: بلکه انتظار میرود بازار سرمایه به حالت فعلی یعنی مثلا یک روز مثبت و دو روز منفی و حالت رنج ادامه دهد. البته در شرایطی که شاهد تورم در سایر بازارها هستیم و بازار سرمایه همچنان دارای جاماندگی از سایر بازارها است، روند فعلی نمیتواند مطلوب باشد، بنابراین حتی اگر روند مثبتی را هم در بازار مشاهده کنیم، شیب این روند تندتر از تورم نخواهد بود و انتظار نمیرود که بازار بتواند سرمایههای سرگردان را جذب خود کند. در واقع انتظار میرود و بورس تا پایان سال روند فعلی را ادامه دهد، مگر آنکه اتفاق خاصی بیفتد و شاهد تغییر رویکرد مدیریتی در بالاترین ردههای سازمان باشیم.