پایگاه خبری توسعه تعاون
شنبه, ۲۰ فروردین ۱۴۰۱ ۱۲:۴۳ ۲۲۷
طبقه بندی: یادداشت
چچ
چرا نگاه تخصص محور به بخش تعاون اهمیت دارد؟

چرا نگاه تخصص محور به بخش تعاون اهمیت دارد؟

توسعه تعاون :افزایش و تسریع بهره وری در حوزه ی تعاون، توسعه، شفافیت و بهبود فضای کسب و کار در حوزه تعاون، توسعه دولت الکترونیک ،حمایت‌های هدفمند و تقویت نهاد‌های بخش تعاونی از جمله اهدافی هستند که مسئولین حوزه ی تعاون دغدغه های پررنگی را در قبال تحقق آنها دارند.در صورتی که هر یک از این مولفه ها محقق نگردیده یا در مسیر تحقق آنها خللی ایجاد شود، مسلما منظومه "اقتصاد تعاونی" در کشور نمی تواند به وظایف ، کارویژه ها و ماموریتهای خود جامه ی عمل بپوشاند و به یک ساختار ایستا با خروجی و ثمره ای محدود تبدیل خواهد شد.

به گزارش پایگاه خبری توسعه تعاون،در این میان، کلید واژه ای به نام " تخصص در حوزه ی تعاون" ، اهمیت فوق العاده ای دارد. صاحبنظران بر این باورند که بخش تعاون در امور برنامه ریزی، کارشناسی و مدیریت نیازمند افراد متخصصی است که از دانش جامعی در باره ماهیت تعاون و سازوکارهای آن داشته باشند. در این خصوص، نکاتی وجود دارد که نمی توان به سادگی از کنار آنها گذشت:

نخست اینکه درک ماهوی از مفهوم تعاون و مشتقات آن از جمله اقتصاد تعاونی ، به متخصصین کمک خواهد کرد تا نقاط اشتراک و افتراق این حوزه را با سایر حوزه ها به خوبی شناسایی و رصد نموده و در تفکیک آنها هوشمندانه عمل کنند. در صورتی که نگاه ماهوی صاحب منصبان حوزه ی تعاون به این مفهوم نادرست یا محدود باشد، این نگاه خود را به عرصه ی سیاستگذاری و تصمیم سازی نیز تسری خواهد داد. بدیهی است که در این صورت، بسیاری از فرصتهایی که در ذیل بخش تعاون و اقتصاد تعاونی قابلیت احصاء و عملیاتی شدن دارند ابتر و ناقص خواهند ماند.

دومین نکته،به نگاه عمل گرایانه در حوزه ی تعاون مربوط می شود. در اینجا متخصصین حوزه های گوناگون بخش تعاون، باید بر اساس تسلط و نگاه کارشناسی انتخابات و در زمینه ی مربوطه مشغول به فعالیت شوند. بدین منظور باید در سطح آموزش عالی افراد و نیروهای متخصص لازم پرورش یابند تا بتوانند در حوزه های مختلف اقتصادی به توسعه فعالیت تعاونی ها کمک کنند. از آنجایی که تعاونی ها در هر سه بخش صنعت، کشاورزی و خدمات لازم و ضروری هستند باید آموزش نیروهای متخصص در هر سه حوزه انجام شود. در هر سه بخش صنعت، کشاورزی و خدمات، نگاه تخصصی کارشناسان نقش مهمی را در تسریع فرآیندهای اجرایی ایفا خواهد کرد. بدیهی است که اگر فردی بدون نگاه تخصصی و درک درست از فرآیند تبلور "خروجی های اقتصادی تعاونی" وارد این حوزه ها شود،به عاملی بازدارنده در این فرآیند تبدیل خواهد شد. از آنجا که اقتصاد تعاونی بر اساس همکاری و اشتراک جمعی محقق می شود، باید دقت زیادی در چینش اجزای آن صورت گیرد. متخصصین حوزه ی تعاون افرادی هستند که این هارمونی را ایجاد و تضمین می کنند.

مسئله ی سوم اینکه اساسا در اینجا باید میان "نظریه پردازان حوزه تعاون" و " عاملان اجرایی ساختن آن " تمایزی هوشمندانه قائل شویم. متخصصین حوزه ی تعاون ( کسانی که به لحاظ مفهومی و مصداقی در این حوزه صاحب نظر و سبک هستند ) قطعا باید در ریل گذاری بخش تعاون و ترسیم شبکه ی اصلی مبادلات و خدمات اقتصاد تعاونی به کار گرفته شوند. افرادی که در سطوح بعدی قرار دارند ، می توانند به عنوان کارشناسان اجرایی حوزه ی تعاون، ریل گذاری اولیه ای که توسط متخصصین صورت گرفته است را به منصه ی ظهور برسانند.

تلفیق نگاه متخصصین کلان و عملگرایی کارشناسان اجرایی درحوزه ی تعاون، همان ترکیب مطلوبی است که در اقتصاد تعاونی نیز باید به دنبال آن باشیم.این ترکیب به خوبی خود "مانع زدا" و " فرصت ساز" خواهد بود زیرا سبب دفع تهدیدات و موانعی خواهد شد که از قبل توسط متخصصین نسبت به وجود و تزاحم آنها با اهداف اقتصاد تعاونی هشدار داده شده است.

در نهایت اینکه نگاه تخصص محورنسبت به حوزه ی تعاون ، یک الزام محسوب می شود. الزامی که باید خود را در هم دو بعد "نظریه پردازی و ریل گذاری" و " کارشناسی و عملیاتی سازی" نشان دهد. در این میان، تربیت متخصصین و کارشناسان حوزه ی تعاون در کشور و هدایت آنها در ذیل این حوزه ی اقتصادی مهم، باید به مثابه یک هدف و سیاست در دستور کار ساختار اقتصادی کشور و سازمانهای ذی ربط قرار گیرد.

نویسنده: فاطمه الیاسی خبرنگار بخش تعاون
اجازه انتشار: قید نشده
نوع: تالیف
آدرس کوتاه شده: