گسترش تعاونیها در راستای مردمی کردن اقتصاد
بخش تعاون با سایر بخشها این تفاوت را دارد که امکان تجمیع این شرکتها در قالب تعاونیهای تأمین نیاز و اتحادیههای استانی و ملی وجود دارد.
در دولت سیزدهم موضوع مردمی کردن اقتصاد دوباره مطرح شد و توسعه و گسترش بخش تعاون در راستای مردمی کردن اقتصاد مورد توجه قرار گرفت. در این راستا سالها است رسیدن به سهم ۲۵ درصدی در اقتصاد به وسیله تعاونی تعریف شده (از برنامه پنجم توسعه و حتی پیش از آن) اما تا به امروز این عدد در خوشبینانهترین حالت ۶ درصد است.
تعداد تعاونی تشکیل شده چقدر است؟
تشکیل و فعالیت تعاونیها در سطح گسترده و هدفمند میتواند بستری برای افزایش درآمد اقتصادی کشور باشد. بنا بر گزارش وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از شهریور ۱۴۰۰ تا تیر ۱۴۰۲ تعداد ۱۵ شرکت تعاونی توسعه و عمران شهرستانی با عضویت ۱۲ هزار و ۵۸۳ نفر، فرصت شغلی برای ۵۱۷ نفر و میزان سرمایه ثبتی ۸۳ میلیارد ریال تشکیل شده است.
۴۸ شرکت تعاونی فراگیر ملی نیز با ۳ هزار و ۹۱۲ عضو و سرمایه ۴۴ میلیون و ۲۹۴ هزار ریال شکل گرفته که توانسته برای دو هزار و ۷۶ نفر فرصت شغلی ایجاد کند.
در ادامه این برنامهها میتوان به تشکیل ۲ شرکت تعاونی سهامی عام با ۳۱۵ سهامدار حقیقی و حقوقی و سرمایه ۱۵۰ هزار میلیون ریال و ۷۰ نفر اشتغالزایی، صدور ۱۰ فقره مجوز تشکیل تعاونی سهامی عام و تبدیل به تعاونی سهامی عام، تشکیل ۸۰۹ تعاونی خدماتی با عضویت ۱۱ هزار نفر و اشتغالزایی ۱۳ هزار و ۴۱۷ نفر اشاره کرد.
فعال شدن تعاونی فرهنگیان
امضا تفاهمنامه همکاری بین وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی و وزارت آموزشوپرورش در راستای فعال شدن تعاونیهای فرهنگیان و دانشآموزی از دیگر اقداماتی است که در دولت سیزدهم انجام شد. به این ترتیب در حوزه دانش آموزی نیز ۶۰ تعاونی آموزشگاهی در مدارس سراسر کشور با عضویت ۴ هزار نفر از دانش آموزان و یک تعاونی فراگیر ملی به صورت پایلوت دانش آموزان استثنایی با عضویت ۱۸۰ نفر از دانش آموزان استثنایی استان فارس تشکیل شده است.
*فاطمه امیر احمدی