هدایت سرمایههای خرد برای بهره وری اقتصادی تعاونیها
توسعه تعاون: بخش تعاونی یکی از بخش های مهمی است که با هدف توسعه اقتصاد و رشد و شکوفایی بخش های مهمی از اقتصاد مثل کشاورزی تا صنعت در قانون اساسی دیده شده است.
به گزارش پایگاه خبری توسعه تعاون، با اینکه قانون اساسی به صراحت بر اهمیت این بخش حتی به نسبت بخش خصوصی تاکید دارد آنچه در این موضوع حائز اهمیت است نادیده گرفتن پتانسیلهای این بخش در اقتصاد است، به همین دلیل سازوکارهای توسعه تعاونیها در اقتصاد ایران آماده نشده و برای گسترش تعاونیها زمینهسازیهای لازم صورت نگرفته است.
در طول بیش از چهار دهه گذشته بعد از پیروزی انقلاب اسلامی انتظار می رفت بخش تعاونی به دلیل تاکیدات اسلامی و قرآنی بر این حوزه بیشتر مورد توجه مسئولین قرار بگیرد، اما متاسفانه مسائل اقتصادی مختلف و عدم فراهم بودن شرایطی که تعاونیها را در مسیر مورد نظر قرار دهد مانع از تحقق این موضوع شده است.
به نظر میرسد تبیین ظرفیت تعاونیها در اقتصاد کشور یک ضرورت انکار ناپذیر به شمار میرود به نحوی که مسئولین را باید متوجه خطرات و تبعات عدم توجه به استفاده از بخشهای مختلف تعاونی کرد.
توجه به ظرفیتهای بخش تعاونی از این جهت حائز اهمیت است چرا که بخش عمدهای از سرمایههای مردم به عنوان سرمایههای اندک و سرگردان به خصوص شهرستانها و روستاها که توان و دانش لازم برای سرمایهگذاری ندارند را به سمت خود هدایت میکند، طبیعتا تعاونیها میتوانند مکمل خیلی خوبی برای جمع آوری سرمایهها و کمک به اقتصاد روستایی و شهرستانهای مختلف کشور باشند که بیکاری و کاهش درآمد در آنها به شدت افزایش یافته است.
به نظر میرسد دولت باید از این ظرفیت به خوبی استفاده کند چرا که اقتصاد ایران یک اقتصاد ترکیبی به شمار میرود. با توجه به اینکه اقتصاد ایران یک اقتصاد ترکیبی است نه اقتصاد سرمایه داری و اقتصاد سوسیالیستی، بلکه بخشی از اقتصاد ما براساس فرهنگ اسلامی و آموزه های اسلامی بنا نهاده شده لذا تعاونی ها در راستای تحقق فرهنگ دینی و قرآنی می توانند نقش اساسی ایفا کنند.
به نظر میرسد دولت سیزدهم میتواند در این حوزه اقدامات اساسی کلید بزند تا کمک شایان توجهی به اقتصاد روستایی و بخش تعاونی داشته باشد.
عموما کسب سود و دستیابی به منافع اقتصاد حداکثری از جمله اهداف مهم اقتصادی به شمار میرود، هرچند متاسفانه در بخش سرمایهگذاری تولیدی عملکرد موفقی نداشتهایم، به این دلیل که در اقتصاد ایران مسئله سفته بازی بسیار پرسود است، لذا سرمایهها به این سمت حرکت میکنند. وقتی سفته بازی سود هنگفتی داشته باشد سرمایههای خرد یا کلان به جای حرکت به سمت ایجاد یک واحد تولیدی با خرید طلا و سکه سفته بازی میکنند و چندین برابر سود کسب میکنند بدون پرداخت مالیات، یا اینکه هزینه ریسک سرمایهگذاری در تولید به آنها تحمیل شود، طبیعتا سرمایه ها به این سمت می رود.
آنچه میتواند به گسترش و رشد بیشتر فعالیتهای بخش تعاون منجر شود سودآور کردن بخش تعاون است. بازدهی بخش تعاون با سیاست گذاریهای درست امکان پذیر است بنابراین تحقق این موضوع با اصلاحاتی از سوی دولت و مجلس برای جلوگیری از ایجاد سودهای کاذب ناشی از سفتهگری میتواند به رونق افزایی بخش تعاون کمک کند.