پایگاه خبری توسعه تعاون
شنبه, ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۱ ۰۸:۴۸ ۲۳۵
طبقه بندی: یادداشت
چچ
تعاونی‌های دانش بنیان و ریل توسعه اقتصادی

تعاونی‌های دانش بنیان و ریل توسعه اقتصادی

توسعه تعاون:«تولید، دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین» شعاری است که مقام معظم رهبری برای سال 1401 انتخاب کردند. شعاری که جهت‌گیری کلان اقتصاد ایران را همچنان متکی بر توسعه تولید ملی و این بار با رویکرد دانش‌بنیانی هدف گذاری کرده است. دانش بنیانی اقتصاد موضوعی است که در بسیاری از اقتصادهای پیشرفته مورد توجه قرار ‌می‌گیرد و سهم دانش از تولید ناخالص داخلی کشورها رو به روز درحال افزایش است.

منظور و هدف اصلی از اقتصاد دانش بنیان توسعه سهم علم و فناوری در تولید و توزیع کالا و خدمات است. در حالی که در مفاهیم اقتصاد کلاسیک سرمایه، منابع انسانی و تجهیزات اولویت نخست را دارد در اقتصاد دانش بنیان علم و فناوری است که اولویت یک را به خود اختصاص داده است. به تعبیری می توان اقتصاد دانش بنیان را نوعی سکوی جهش و راه میان بر برای توسعه اقتصادی نیز قلمداد کرد زیرا ارزش افزوده تزریق دانش به حوزه های متنوع اقتصادی بسیار بالاست و برخی از کشورها با توسعه این مدل از اقتصاد می‌توانند به نوعی راه یک ساله را یک شبه طی کنند!

در کشور ما نیز با توجه به توسعه نسبی فضای ارتباطات و فناوری اطلاعات و همچنین وجود منابع انسانی ماهر و دانش آموخته ظرفیت بهره‌مندی از جهش اقتصادی متکی بر دانایی وجود دارد منوط که به اینکه بستر نهادی فضای اقتصادی کشور به نفع اقتصاد دانایی محور تغییر جهت دهد.

در این میان به نظر می رسد تعاونی‌ها نیز می‌توانند سهم قابل توجهی را در مسیر تحقق شعار سال داشته باشند. هرچند موضوع تعاونی در ایران به دلیل مختلفی درگیر چالش‌های جدی شده است اما توسعه اقتصاد دانش‌بنیان یک فرصت ویژه را در اختیار بخش‌های تعاونی قرار خواهد داد.

در این زمینه بهمن عبداللهی رئیس اتاق تعاون با تاکید بر بهره‌گیری از ظرفیت‌ها و توانمندی‌های بخش تعاون در زمینه تولید دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین اظهار کرد: یکی از الزامات تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین، استفاده از توانمندی بخش مردمی تعاون است و شرکتهای تعاونی دانش بنیان، توسعه اقتصادی بر پایه دانش و تحقق اهداف علمی و اقتصادی در راستای گسترش اختراع و نوآوری را دنبال می کنند.

وی گفت: یکی از محورهای مهم رهنمودهای رهبری تحقق توسعه اقتصادی همراه با عدالت اجتماعی است که از کارکردهای منحصر بفرد شیوه اقتصاد تعاونی محسوب می شود.

عبدالهی ادامه داد: اتاق تعاون ایران در سال‌های اخیر با توجه به حوزه تعاملات خود از طریق ساز وکار عضویت در هیات مدیره اتحادیه بین المللی تعاون و مبادله تجربیات با کشورهای مختلف، توسعه و حمایت از تعاونی‌های متشکل از فارغ التحصیلان دانشگاهی در حوزه های دانش بنیان و استارت آپ ها را در دستور کار خور قرار داده است.

رئیس اتاق تعاون با بیان اینکه اقتصاد دانش‌بنیان می‌تواند کلید پیشرفت و شکوفایی اقتصاد ایران در قرن جدید باشد، ادامه داد: سال ۱۴۰۱ با رویکرد اقتصاد دانش بنیان، بستر مناسبی را برای شرکت های تعاونی دانش بنیان فراهم می کند و از نقاط مهم تحقق اقتصاد مقاومتی محسوب می‌شود.

عبداللهی، تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه شامل طراحی و تولید کالا و خدمات در حوزه فناوری های برتر را از دیگر اهداف شرکت های تعاونی این حوزه عنوان و ابراز امیدواری کرد: با همت تمامی فعالان بخش تعاون و حمایتهای دولت به ویژه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی کارنامه قابل قبولی در بخش تعاون در پایان سا به محضر رهبر انقلاب و خدمت مردم ارائه شود.

همچنین در این زمینه مدیرعامل بانک توسعه تعاون نیز بر تقویت حمایت از تعاونی های دانش بنیان تاکید داشته است.

مدیر عامل بانک توسعه تعاون با اشاره به شعار سال تولید، دانش بنیان ، اشتغال آفرین» گفت: بانک توسعه تعاون در۶ ماه دوم سال گذشته ۱۴۷ هزار میلیارد ریال تسهیلات پرداخت کرده است که۴۸۷۰ میلیارد ریال به شرکت‌های دانش‌بنیان،۱۴ هزار میلیارد ریال در حوزه تسهیلات حمایتی و تکلیفی و ۷۵۰۰ میلیارد ریال نیز به بنگاه‌های کوچک و متوسط بوده است.

مهدیان تاکید کرد: بانک توسعه تعاون در راستای حمایت از تعاونی های دانش بنیان برنامه های ویژه ای را تدارک دیده است که در آینده نزدیک جزئیات آن اعلام می شود.

بر این مبنا می توان گفت بانک توسعه تعاون نیز به عنوان مهمترین نهاد تامین مالی بخش تعاون کشور درصدد است تا حوزه اقتصاد دانش بنیان را تقویت کند و این بهترین فرصت برای شرکت ها و موسسات دانش بنیان است تا با بهره گیری از این توان مالی نسبت به توسعه کسب و کار خود در مسیر اشتغال آفرینی حرکت نمایند.

نویسنده: حسین جمشیدیان
اجازه انتشار: قید نشده
نوع: تالیف
آدرس کوتاه شده: