پایگاه خبری توسعه تعاون
دوشنبه, ۰۲ خرداد ۱۴۰۱ ۱۱:۲۰ ۲۰۴
طبقه بندی: یادداشت
چچ
غفلت خسارت بار از نقش آموزش و پرورش در توسعه تعاونی‎ها

غفلت خسارت بار از نقش آموزش و پرورش در توسعه تعاونی‎ها

توسعه تعاون:توسعه فرهنگ تعاون از جمله ضروریاتی است که توجه به آن می‌تواند اقتصاد را از جهات مختلف با پیشرفت‌هایی روبه‌رو کند. این موضوع اگر در بین افراد جامعه از نونهالی و کودکی نهادینه شود قطعا آثار و برکات قابل توجهی برای نظام اقتصادی کشور به وجود می‌آورد.

این نکته حائز اهمیت است که وقتی بر لزوم آموزش دانش آموزان در مدارس در مورد توسعه تعاون تاکید می‌شود این به منزله هشدار دادن یا تشویق جامعه برای ورود به بحث تعاون است، چرا که در بخش آموزش‌های پایه و فرهنگ سازی بخش تعاون، دچار غفلت‌هایی اساسی شده‌ایم که باید به سرعت برطرف شود.

آشناسازی دانش آموزان از اوایل کودکی با تعاونی و همکاری‌های گروهی که در اقتصاد مزیت آفرین است نیازمند طراحی یک برنامه بلند مدت است. امروزه بسیاری از اساتید علوم توسعه‌ای، علوم اجتماعی و روانشناسی معتقدند توسعه زمانی رخ می دهد که آموزش‌های مورد نظر با جدیت و تلاش از مدارس و حتی از مهدهای کودک آغاز شود تا در ادامه این فرآیند، شخصیت دانش آموزان شکل بگیرد. طبیعتا اگر آموزش مناسبی برای شکل دهی روحیه همکاری دسته جمعی و تعاون داشته باشیم، در آینده‌ای نه چندان دور جامعه‌ای مملو از افراد کارآمد و مدبر خواهیم داشت، لذا از به کار گرفتن این راهبرد مهم در بخش آموزش و پرورش کشور نباید غفلت کرد.
کارشناسان اقتصادی بر این موضوع تاکید دارند که توسعه تعاون باید از ذهن افراد آغاز شود، چرا که این موضوع زمینه‌های افزایش تعامل و همکاری مردم را در بخش‌های مختلف اقتصادی ایجاد می‌کند، ضمن اینکه رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز همواره بر مسئله توسعه تعاون و همکاری مردم در این حوزه که از دستورات قرآنی به شمار می‌رود نیز تاکید دارند.
بی شک رهبر معظم انقلاب از این زاویه به مسئله توسعه تعاون در بین دانش آموزان و فرد فرد افراد جامعه نگاه کرده و به این موضوع اهتمام دارند چرا که توسعه تعاون به توسعه سایر قالب‌های همکاری در بخش‌های مختلف اقتصادی و امنیت اجتماعی منتهی می‌شود.
از سوی دیگر همانگونه که در قانون اساسی آمده است بخشی از اقتصاد کشور از طریق تعاونی‌ها باید تامین شود، بنابراین تعاونی‌ها در کنار بخش دولتی و خصوصی از جایگاه قابل قبولی برخوردار هستند و می‌توانند جایگاه بهتری نسبت به آنچه که اینک دارند در اقتصاد کشور داشته باشد.
با توجه به اینکه تعاونی‌ها در دهه‌های گذشته تاثیرات بسیار قابل قبولی روی رفاه خانوارها داشته‌اند، بخصوص در دوره دفاع مقدس شرکت‌های تعاونی اعم از تعاونی، تولید و مصرف عامل مهمی در تامین رفاه خانوارها بودند، این موضوع باید به عنوان یک تجربه بسیار خوب برای دانش آموزان گفته و نهادینه شود تا توسعه تعاون هم به لحاظ ضرورت اقتصادی و هم اهمیت فرهنگی این موضوع در دین اسلام بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد. از این منظر امید می‌رود آموزش و پرورش اهتمامی جدی به آموزش‌ در زمینه تعاونی و همکاری‌هایی از این دست بین دانش آموزان داشته باشد تا از ظرفیت‌های ایجاد شده در آینده به قدر کافی استفاده کنیم.

نویسنده: رحمان سعادت اقتصاددان وعضو هیئت علمی دانشگاه سمنان
اجازه انتشار: قید نشده
نوع: تالیف
آدرس کوتاه شده: