پایگاه خبری توسعه تعاون
چهارشنبه, ۱۷ شهریور ۱۴۰۰ ۱۲:۰۰ ۱۰۶
طبقه بندی: اقتصاد کلان
چچ
ثروتمندانی که ثروتمندتر شدند

ثروتمندانی که ثروتمندتر شدند

توسعه تعاون:ضریب جینی کشور در سال گذشته در تمام مناطق روستایی و شهری کشور افزایش یافت؛ چنانکه از 0.399 در سال 98 به 0.4 در سال 99 رسید.

به گزارش پایگاه خبری توسعه تعاون، در مناطق شهری و روستایی نیز ضریب جینی با افزایش همراه بوده و به 0.3538 و 0.359 رسید. مقایسه اعداد و ارقام نشان می‌دهد که همواره نابرابری درآمدی در مناطق روستایی بیشتر از مناطق شهری است.

اگرچه این امر را نیز می‌توان از بالا بودن تورم و بیکاری در این مناطق نیز دریافت. در بخش دیگری از گزارش مرکز آمار به نسبت هزینه 10 درصد ثروتمند به 10هزینه درصد فقیر کل کشور نیز اشاره شده که بر اساس آن در سال 98 این نسبت 13.69 بود که در سال 99 به 13.96 رسید. بدین معنا که به ثروتمندان افزوده شده است.

سهم دهک اول از کل هزینه‌ها، کاهشی بود

در بخش دیگری از گزارش مرکز آمار به سهم دهک‌های هزینه‌ای نیز اشاره شده که بر اساس آن در سال 90 سهم دهک اول از کل هزینه‌ها 2.63 درصد و سهم دهک دهم نیز 29.18 درصد بود. این سهم در سال 99 به ترتیب به 2.25 درصد و 31.4 درصد رسید. بدین معنا که در سال گذشته 31.4 درصد از کل هزینه‌هایی که در اقتصاد ایران وجود داشت، توسط خانواده‌های پردرآمد انجام شده و در نقطه مقابل افراد حاضر در دهک اول که آسیب‌پذیری بیشتری در مقابل تکانه‌های اقتصادی دارند تنها 2.25 درصد از هزینه‌های اقتصاد را پرداخت کردند.

این امر زمانی هشدار‌دهنده خواهد بود که جامعه هدف سیاست‌های حمایتی مانند اختصاص یارانه معیشتی، نه دهک‌های ابتدایی که دهک‌های اول تا هفتم و حتی هشتم باشد. مانند آنچه در جریان یارانه‌های معیشتی اتفاق افتاد. در بخش دیگری از گزارش مرکز آمار نشان داده شده که 47.7 درصد از خانوارهای کشور در دو دهک پایین هزینه‌ای قرار دارند. اگرچه چندی پیش رییس کمیته امداد از زیر خط فقر بودن 33 درصد یا حدود 26 میلیون نفر از افراد جامعه زیر خط فقر خبر داده بود.

اما قرار داشتن حدود 48 درصد از خانوارهای کشور یا 12 میلیون خانواده نشان از عمق فقری است که کشور با آن دست به گریبان است. در بخش دیگری از گزارش مرکز آمار تعداد خانواده‌های حاضر در دو دهک بالایی 5.8 درصد یا بیش از 6 میلیون و 500 هزار خانوار در دو دهک بالایی هزینه‌ای قرار دارند.

اگر تعداد هر خانواده به صورت میانگین سه نفر در نظر گرفته شود، 36 میلیون نفر در دو دهک بالایی قرار دارند که با استناد به صحبت‌های رییس کمیته امداد 26 میلیون نفر آنها در فقر مطلق زندگی می‌کنند. با توجه به مشکلاتی که کشور از اسفند 98 با آن دست به گریبان است و حتی در سال جاری نیز شدت بیشتری گرفته، چه بسا افراد حاضر در دو دهک ابتدایی هزینه‌ای افزایش یابند. از کل جمعیت کشور نیز با همان فرض میانگین تعداد هر خانواده سه نفر، 19.5 میلیون نفر در دو دهک بالایی هزینه‌ای قرار دارند.

آدرس کوتاه شده: