دوشنبه, ۲۵ بهمن ۱۴۰۰
۱۱:۰۲
۱۲۰
طبقه بندی:
تعاون
به گزارش پایگاه خبری توسعه تعاون ،حسین راغفر اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه الزهرا در گفتگو با خبرنگار این پایگاه خبری در خصوص اینکه قرار بود تا پایان برنامه ششم توسعه سهم اقتصاد تعاون به ۲۵ درصد افزایش یابد اما در شرایط فعلی این رقم کمتر از ده درصد است، گفت: متاسفانه آمار شفاف و ثابتی از تعداد تعاونی ها در کشور وجود ندارد و امار ارائه شده اغلب گمانهزنی است.
وی به دلایل عدم موفقیت کامل تعاونی ها در کشور اشاره و عنوان کرد: اصلیترین دلیل فعالیتهای تعاونی در کشور سوءاستفاده بخش عمومی از اسم تعاونی در کشور است.
راغفر با اظهار تاسف از اینکه برخی بخش ها به اسم تعاونیهای دستگاههای مختلف از ظرفیتها و فرصتهای تعریفشده بخش تعاون استفاده و وارد فعالیتهای اقتصادی شدند و از رانتهای این حوزه استفاده کردند، افزود: این امر باعث شد که سیاستگذاران به شدت نسبت به این بخش مایوس شوند و درمجامع سیاستگذاری کشور، نسبت به نقش تعاونیها در اقتصاد کشور با تردید و بدبینی برخورد کنند.
این استاد دانشگاه دیگر عامل عدم توسعه تعاونی ها در کشور را نوع تفکری عنوان کرد که بعد از جنگ تحمیلی در اقتصاد کشور حاکم شد و تصریح کرد: اساسا این تفکر مخالف هرنوع جهت گیری جمعی و گروهی و از جمله تعاونی است و تمام عبارتهای جمعی و اجتماعی حتی مذکور در قانون اساسی بتدریج منسوخ و کنار گذاشته شدند.
عضو هیئت علمی دانشگاه ادامه داد: اصولا در تفکر فرد گرا همه فعالیتها به بازار مرتبط میشود و از منظر یک اقتصاد مبتنی بر عرضه و تقاضا ارزیابی صورت می گیرد.
راغفر با اظهار اینکه تفکر فردگرا نگاه به تعاونیها را یک نگاه ضدسرمایهداری مبتنی بر دلالی و سفتهبازی موجود تحلیل میکند، اضافه کرد: این نگاه نقش همکاری و همیاری تعاون در جامعه و فعالیتهای اقتصادی را نادیده گرفته و از رشد آن جلوگیری میکند.
این اقتصاددان با تاکید بر اینکه بایستی سیاستگذاران و همچنین عموم مردم نسبت به اهمیت مشارکت در حل مشکلات اقتصادی به باور برسند، گفت: این مشارکت ضرورتا از طریق دسترسی به رانتهای موجود در کشور نیست بلکه فرصتهای مشارکت باید برای آنها فراهم شود و تسهیلاتی برای این نوع همکاری ها به وجود آید.
وی با اشاره به اینکه قرار است طرح مشارکت بخش عمومی با بخش خصوصی تصویب شود در حالی که این امر بسیار مسئله ساز و مفسده زا میباشد، اظهار کرد: این امر در حالی صورت می گیرد که تعاونی ها می توانند همین کار را انجام دهد.
راغفر تصریح کرد: می توان به جای واگذاری بسیاری از اماکن نیمه ساخته و کارخانه های ورشکسته به بخش خصوصی اینها را در قالب قوانین تعاونی ها به دانش اموختگان دانشگاهی ارائه کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه با بیان اینکه در بسیاری از کشورها بخش تعاون نقش موثر و قابل توجهی را برای اقتصاد کشور ایفا میکند، عنوان کرد: در دیگر کشورها تعاونیهای سنتی تغییر شکل یافتند و نوعی تلفیق تعاونی سهامی شکل گرفته و همین امر به توسعه و تقویت مشارکتها کمک میکند و هم به رفع معایب بخش تعاونیها تاثیر داشته است.
وی نوسازی سازمان تعاونی و به رسمیت شناختن آنها از سوی دولت سیزدهم را مهم خواند و گفت: متاسفانه در دولتهای قبلی هیچ انگیزهای برای رشد و توسعه تعاونی ها وجود نداشته چراکه نوع نگاهی که بر سازمان برنامه و اقتصاد کشور حاکم است یک اقتصاد باز است که در آن عمدتا فعالیتها را به بازار واگذار کند نه تعاونی ها.
راغفر تصریح کرد: تا زمانیکه یک اراده جدی برای تغییر این نقش در بین سیاستگذاران کشور صورت نگیرد عملا امیدواری به فعال شدن ظرفیتهای بزرگ در جامعه نیز وجود ندارد.