شنبه, ۲۳ بهمن ۱۴۰۰
۰۹:۲۰
۲۹۷
طبقه بندی:
تعاون
به گزارش پایگاه خبری توسعه تعاون،کمال اطهاری اقتصاددان و پژوهشگر حوزه اقتصاد در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری توسعه تعاون داشتن الگوی توسعه برای تقویت بخش تعاون را امری ضروری عنوان کرد و گفت: نبود الگوی توسعه سنجیده و پیشرو، اقتصاد و بخش تعاونیها را نابود میکند و تعاونیها به صورت عمومی قربانی بخش خصوصی میشوند.
وی با بیان اینکه الگوی توسعه مشخص میکند که در چارچوب برنامه، یک بخش چقدر باید توسعه یابد، ادامه داد: وقتی الگوی توسعه به صورت مشخص برنامهریزی نشده و مشوقهای لازم صورت نگرفته و معکوس عمل شده بخش تعاونی توسعه نمییابد.
اطهاری با اشاره به اینکه در گذشته تعاون در حوزه کشاورزی به این صورت بود که براساس یک سنت ده هزار ساله، ده بنیان داشتیم یعنی زمینهای کشاورزی، آب و صحرا بصورت مشاع و تعاونی اداره میشد و بقای روستاها هم منوط بر آن بوده است، افزود: متاسفانه طی چهار دهه اخیر 70 تا 80 درصد تعاونی های بخش کشاورزی به دلیل نبود الگوی توسعه منحل شدند.
این پژوهشگر اقتصاد با بیان اینکه در تمام جهان تعاونیهای مسکن پشتیبانی میشوند و در دولتهای نئولیبرال مثل انگلستان بجای مسکن دولتی، تعاونیهای مسکن ایجاد شده است، گفت: در ایران در حوزه تعاونیهای مسکن هم متاسفانه بسیار بد عمل شد و از برنامه سوم توسعه به صراحت اعلام شد که از تعاونیهای مسکن حمایت نمیشود و این حوزه به بخش خصوصی واگذار شد.
اطهاری با اظهار اینکه ما یک مدل توسعه میخواهیم و آن هم مدل توسعه دانش بنیان است، افزود: در مدل توسعه دانشبنیان باید جایگاه تعاونی در بخشهای مختلف و شیوههای پشتیبانی در آن مشخص شود و در این زمینه آموزش لازم صورت گیرد.
وی با بیان اینکه در چارچوب اقتصاد دانشبنیان و ایجاد تعاونی در این راستا میتوان سکونتگاهای غیررسمی را نیز از آسیبها دور کرد، بیان کرد: در سکونتگاههای غیررسمی باید خانههای خلاقیت یا رشدکده تشکیل شود. نهادهایی باید در محلات تشکیل شود تا با ارائه امکانات و اینترنت پرسرعت و ایجاد شبکههای بازاریابی برای آنها هم اشتغالزایی و اشتغالیابی کنند.
این کارشناس با تاکید بر اینکه باید تعاونیهای نوین مثل شرکتهای اجتماعی در محیطهای محلهای تشکیل شود، گفت: شرکتهای دانشبنیان اساسا تعاونی هستنند که با تقویت آنها توسعه رخ میدهد اما اگر تنها در حد شعار باشد و در قالب پروژهای بیمعنا، اثرگذار نیست، مثلا اگر هزینه یک میلیون مسکن را به سکونتگاههای غیررسمی بیاوریم و با آموزش، آنها بتوانند شرکت تشکیل دهند و با تعاونیهای محلی که خودشان تشکیل دادهاند مسکن بسازند، این اقدام موثر است.
وی با اشاره به اینکه در مسکن مهر درصدی کمی از ساکنان سکونتگاههای غیررسمی ثبتنام کرده بودند، ادامه داد: ساخت مسکن مهر در مناطق ییلاقی تنها تبدیل به مسکن دوم ویلایی برای خانوارهای متوسط شهری میشود که این معیوب و باطل است و باید این دور باطل با الگوی توسعه در چارچوب برنامه هفتم برداشته شود.
اطهاری با اشاره به اینکه تحقیقات نشان داده که ایران در مقایسه با کشورهای جهان دچار برنامهریزی پراکنده و تورم قانونی است و علت آن هم نبود الگوی توسعه است، گفت: دولت سیزدهم باید شیوه تدوین برنامه چهارم توسعه که حاصل اجماع کارشناسی بود را مورد نظر قرار داده و برنامه هفتم توسعه را با آن شیوه تدوین کنند.