دوشنبه, ۱۲ مهر ۱۴۰۰
۱۱:۴۳
۶۱
طبقه بندی:
اقتصاد کلان
به گزارش پایگاه خبری توسعه تعاون ،نابودی 100 هزار شغل با واردات هر یک میلیارد دلار کالای ساخته شده/ تولیدکننده داخل هم به فکر ارتقاء کیفیت باشد
اصغر آهنیها در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، در مورد تصمیم جدید وزارت صنعت مبنی بر ممنوعیت واردات لوازم خانگی کرهای با توجه به تولید داخل گفت: او لباید نگاه کنیم که هر تصمیمی در چه شرایطی گرفته شده است. ما در زمان جنگ اقتصادی تمامعیار قرار داریم که در این جنگ صادرکنندگان و تولیدکنندگان به عنوان جهادگران اقتصادی ارزهایی را به زحمت به دست میآورند که باید صرف پشتیبانی از مردم و تکنولوژی تولید شود نه اینکه این ارزها صرف واردات کالاهای ساخته شدهای شود که امکان تولید در داخل وجود دارد.
وی افزود: به نظر من یکی از مسائل مهم معیشت مردم است که بهترین حمایت از معیشت مردم این است که برای آنها اشتغال و درآمد ایجاد کنیم. در کشور ما توانمندی مناسبی از نظر نیروی انسانی و کارخانجات مختلف وجود دارد که باید به بهترین نحو از آن استفاده شود و تولیدی که قابلیت صادرات دارد باید تقویت شود و از آن طرف نباید اجازه دهیم ارز حاصل از صادرات صرف واردات کالای مصرفی شود که توان تولید در داخل داریم. به ویژه اینکه در شرایط بحران و جنگ اقتصادی قرار داریم که باید قدر ارز حاصل از صادرات خود را بیشتر بدانیم.
نماینده کارفرمایان در شورای عالی کار گفت: از طرف دیگر تولیدکنندگان وظیفه دارند با به کارگیری خلاقیت و نوآوری محصول خوب و با کیفیت و قیمت مناسب تولید کنند تا جایگزین کالای وارداتی شود و حتی در شرایطی که خارج از جنگ اقتصادی هم باشیم باید به وسیله تعرفه محدودیتهایی برای واردات کالای ساخته شده ایجاد کنیم که به ارتقای کیفیت تولید داخل و کاهش قیمت منجر شود.
آهنیها گفت: سخنان مقام معظم رهبری بسیار روشنگر و عمیق است، روزی که اعلام شد کالای ساخته شده وارداتی قاچاق باید آتش بزنید، آقایان این کار را نکردند. اگر این عمل میشد و قاچاقچی میدید که هستیاش نابود میشود دیگر دنبال قاچاق نمیرفت. الان هم ایشان میفرمایند در شرایطی که توان تولید داخل داریم باید از تولید لوازم منزل داخلی به شرط کیفیت و قیمت مناسب حمایت شود. یعنی هم باید اشتغال و هم معیشت مردم حفظ شود.
وی افزود: ارزی که حاصل از صادرات کالا به دست میآید نباید صرف کالای مصرفی شود که امکان تولید داخل دارد بلکه باید اقلام سرمایهای و یا کالاهای اساسی مورد نیاز معیشت مردم وارد شود. از طرفی کشورهایی که در شرایط تحریم در کنار دشمن بودند و کشور ما را رها کردند، اکنون نباید بازار خود را به راحتی به روی کالاهای ساخته شده آنها باز کنیم و از طرفی با نظارت بر تولید داخل باید در جهت ارتقای کیفیت و کاهش قیمت محصولات داخل اقدام کنیم.
نماینده کارفرمایان در شورای عالی کار در مورد اینکه به ازای هر یک میلیارد دلار کالای ساخته شده مصرفی چقدر شغل از بین میرود، گفت: واردات کالای مصرفی و نهایی زیرساختهای اشتغال را از بین میبرد و منابعی که صرف تولید داخل شده ضایع میشود. به نظر من هر یک میلیارد دلار کالای وارداتی مصرفی حدود 100 هزار شغل در داخل را از بین می برد. از طرفی زمانی که تحریم یکجانبه آمریکا روی داد و دشمن از هیچ کاری فروگذار نکرد، برخی کشورها در کنار او بودند و اکنون که میخواهند به بازار ما برگردند باید بدانند شرایط بسیار سخت است و به راحتی نباید بازار کشور را به روی کالاهای ساخته شده آن کشورها قرار دهیم.
آهنیها افزود: گاهی ارز حاصل از صادرات صرف کالاهایی میشود که به راحتی در داخل میتوان تولید کرد و اقتصاد کشور را هم میتوانیم مقاوم کنیم. اگر مقاومت اقتصاد افزایش یابد مطمئن باشید تحریمها معنی خود را از دست میدهد.
وی در مورد بازار اشتغال با توجه به جوانان تحصیل کرده گفت: اگر بازار داخلی خود را در اختیار کالای ساخته شده مانند لوازم منزل کرهای قرار دهیم سرمایههای ملی از بین میرود و اشتغال هم ایجاد نمیشود، بلکه زمینه بیکاری به ویژه در شرایط کرونایی تشدید میشود.
نماینده کارفرمایان در شورای عالی کار در پاسخ به این پرسش که ما در صنعت خودروسازی هم به بهانه حمایت از تولید داخل موانعی برای واردات خودرو ایجاد کردیم اما خودروسازان کیفیت را ارتقا ندادند و قیمت را هم کم نکردند که وی گفت: نکته این است که دولت وظیفه دارد تسهیلگری، برنامهریزی، هدایت و کنترل انجام دهد. اگر در خودرو موفق نشدیم به دلیل این است که خودروسازی خصوصی نشد، بلکه خودروسازی رانتی ایجاد شد. ما از نظر توانمندی سختافزاری در خودروسازی توانمند هستیم اما باید مدیریت را خصوصی و قوی کنیم و از بخشهای رانتی جلوگیری شود.
آهنیها تأکید کرد: اگر سیاستهای اصل 44 و توانمندسازی و خصوصی سازی واقعی در خودروسازی اجرا شود، در آینده هم در نوع خودروها و هم کیفیت و قیمت تحول ایجاد میشود. اگر تاکنون موفق نبودهایم به خاطر واردات نیست، بلکه به خاطر این است که خوب مدیریت نکردیم و بستر ایجاد مدیریت حرفهای و فنی ایجاد نشد. دولت باید از مدیریت خودروسازی دست بکشد.
وی اضافه کرد: ما دولتی میخواهیم که ریزنقش، چابک و پرمغز باشد که با این عوامل تولید در آن صورت میتوانیم تحولآفرین باشیم. بحث خودرو به خاطر رانتها و وابستگی برخی مدیران به کشورهای مختلف است. باید خودروسازان داخلی را الزام کنیم که با استفاده از توان داخل، خودروی با ایمنی بالا، خودروهای مدل روز و با حداکثر امکانات به اندازه توان عامه مردم تولید شود.
نماینده کارفرمایان در شورای عالی کار در مورد تولید لوازم خانگی در کشور افزود: یکی بحث نیروی انسانی است که از مشکلات کشور ما ضعف آموزش مهارت در دانشگاهها و سازمان فنی و حرفهای است که قوی نیست و باید افراد متخصص و قوی مانند پزشکان متخصص مغز و اعصاب در بخش مهارت تربیت شوند. در حالی که آموزش عالی در کشور ما همراه با مهارت آفرینی نیست و نیاز به تحول در آموزش عالی داریم. یعنی اگر فارغالتحصیل دانشگاه کاری در دستگاه دولتی پیدا نکرد باید بتواند با یک ایده تحولآفرین هم برای خود و هم برای دیگران اشتغال ایجاد کند.
آهنیها در مورد اینکه بانکها از تحولآفرینان و ایدهپردازان حمایت نمیکنند، گفت: اولا باید به سمتی برویم و مراکزی ایجاد شود که ایدههای صنعتی افراد را با سرمایه سرمایهگذاران همراه کند و به تولید برساند و در این شرایط نظام بانکی، مالیاتی، گمرکی و بیمهای که باید پشتیبان تولید و نوآوری باشد، متأسفانه این گونه نیست. باید تحول جدی در نظام بانکی و بیمهای ایجاد شود. پول به جایی میرود که بتواند پول بیشتری بیاورد. اگر در بخش تولید سخت پول درآید، کسی حاضر به سرمایهگذاری نیست که بخواهد کارخانه ایجاد کند.
وی اضافه کرد: کسی که به کار تولید و کارخانه روی میآورد میبیند که هر روز یک دستگاه برایش مزاحمت ایجاد میکند. یک روز تامین اجتماعی، یک روز مالیات و یک روز ادارهای دیگر. مسئولان باید به فکر تولید باشند و مزاحمت برای تولیدکننده را کم کنند.
نماینده کارفرمایان در شورای عالی کار اظهار داشت: در قانون تامین اجتماعی، قانون کار و بیمههای اجتماعی نقصانهایی وجود دارد که باید برطرف شود. در قانون برنامه سوم توسعه الزام شده بود که قانون کار، قانون تامین اجتماعی و قانون بیمه بیکاری اصلاح شود اما بعد از گذشت 20 سال هیچ کدام از این قوانین اصلاح نشدند. گاهی این قوانین مانع تولید و نوآوری هستند و کسی پاسخگو نیست.
آهنیها گفت: به عنوان مثال مشاغل جدید در حوزه فضای مجازی ایجاد شده که قوانین موجود کار و تامین اجتماعی پاسخگوی نیازهای آن نیست. روابط بین کارفرما و نیروی کار شفاف نیست. کارگر و کارفرما به جای اینکه همکار باشند در این قانون مقابل هم قرار گرفتهاند. بنابراین باید قانون کار اصلاح شود.
وی تأکید کرد: قانون کار فعلی نه قانون کارفرما و نه قانون حمایت از کار است و روابط را به گونهای تعریف کرده که یک طرف یعنی کارگر مقال طرف دیگر یعنی کارفرما است در حالی که این دو باید در همکاری با هم باشند.
نماینده کارفرمایان در شورای عالی کار در مورد فناوری در تولید داخلی گفت: اگر در شرایط جنگ اقتصادی ارز حاصل از صادرات به سختی به دست میآید، به جای اینکه آن را صرف واردات کالای نهایی کنیم، باید صرف انتقال فناوری کنیم تا بنیانهای تولید بر اساس فناوری روز تقویت شود. بهترین تصمیم این است که به جای واردات کالاهای مصرفی به افزایش فناوری و بهینه سازی خط تولید کمک کنیم و با تعرفه از تولید داخل حمایت کنیم.
آهنیها در پایان گفت: باید بستری برای تولید صنعتی فراهم کنیم و آدمهای مدیر و قوی و توانمند را در رأس کارهای تولیدی بگذاریم تا تولید داخل رونق گیرد.