توسعه تعاون:به گفته فعالان، دو دسته مجموعه عوامل در رشد قیمت دلار نقش داشتند.
به گزارش پایگاه خبری توسعه تعاون، نخستین مجموعه عوامل افزایشی را میتوان در دسته متغیرهای سیاسی قرار داد. خبرهای مربوط به برجام و کاهش امید به لغو تحریمها در کنار افزایش تنشهای منطقهای مانند سقوط دولت افغانستان، زمینهساز افزایش نگرانی معاملهگران داخلی شد و به دنبال آن خریدهای احتیاطی افزایش یافت.
برخی از نوسانگیران ارزی معتقدند که سقوط دولت افغانستان و ابهام شرایط معاملاتی در شهر هرات، زمینهساز صعود قیمت دلار در بازار داخلی شده است. با وجود این، برخی موارد درباره تحلیل اثر هرات بر بازار داخلی از نگاه نوسانگیران پنهان مانده است. باید در نظر گرفت که با قطع موقت تجارت با افغانستان، واردات غیررسمی و ارزبری حاصل از آن کاهش پیدا خواهد کرد.
دومین دسته عوامل کمککننده به رشد قیمت دلار، افزایش متغیرهای پولی بود. بانک مرکزی آمارهای کلان اقتصادی را در خردادماه منتشر کرد و این گزارش حاکی از رشد شدید پایه پولی در سهماه ابتدایی امسال بود، امری که از استقراض دولت از بانک مرکزی خبر میداد.
افزایش سهم پول از نقدینگی، افزایش قابلتوجه پایه پولی و کاهش جذابیت اوراق مواردی هستند که بیانگر افزایش انتظارات تورمی بودند. به نظر نمیرسد در تابستان در رفتار متغیرهای یاد شده تغییر معناداری رخ داده باشد و معاملهگران برای محافظت از خود در برابر تورم آتی احتمالی در بیشتر بازارها در موقعیت خرید قرار گرفتند. بازار سهام و طلا نیز در مردادماه روند افزایشی داشتند.