به گزارش پایگاه خبری توسعه تعاون،این میزان نسبت به آبانماه، افزایش ۰.۰۶درصدی در تعداد و افزایش ۱.۳۴درصدی در ارزش ریالی داشته است. همچنین بر اساس آمارهای این شاخص، تراکنشهای این ماه نسبت به مشابه سال قبل، از نظر تعدادی ۸.۹۸ درصد و از نظر ریالی نیز ۲۵.۱۳ درصد افزایش داشته است.
جدول زیر آمار تعداد و ارزش تراکنشهای شاپرک در آذرماه ۱۴۰۲ و درصد تغییرات آن نسبت به آذرماه سال گذشته را نشان میدهد.
ارزش اسمی تراکنشهای آذرماه ۱۴۰۲ نسبت به ماه گذشته ۱.۳۴ درصد افزایش و ارزش حقیقی تراکنشها ۱.۵۱ درصد کاهش داشته است.
مجموع تعداد ابزارهای شاپرکی در مجموع نسبت به ماه گذشته ۰.۴۷ درصد کاهش داشته که شاپرک علت این تغییر را کاهش ۰.۷۹درصدی تعداد ابزار کارتخوان فروشگاهی اعلام کرده است. ابزارهای پذیرش اینترنتی در آذرماه ۱۴۰۲ نسبت به ماه قبل رشد ۲.۶۶درصدی داشته است.
در این ماه، کارتخوان فروشگاهی با ۹۱.۶۶ درصد سهم بازار بیشترین تعداد ابزار پذیرش فعال سیستمی در شبکه پرداخت را داشته و ابزار پذیرش اینترنتی با ۵.۹۸ درصد و ابزار پذیرش موبایلی با ۲.۳۷ درصد در رتبههای بعدی قرار دارند.
در آذرماه حدود ۱.۸۱۱ ابزار شاپرکی به ازای هر ۱۰ هزار نفر جمعیت بالای ۱۸ سال کشور وجود داشته که از این تعداد، بیشترین میزان با رقمی معادل ۱.۶۴۲ متعلق به ابزار کارتخوان فروشگاهی است. تعداد ابزار پذیرش اینترنتی و موبایلی هم به ازای هر ۱۰ هزار نفر بالای ۱۸ سال در کشور به ترتیب ۱۶۸ و ۱ است.
آمارهای آذرماه ۱۴۰۲ نشان میدهد که در این ماه ۹۲.۷۸ درصد از تراکنشها موفق و ۷.۲۲ درصد از آنها ناموفق و خطادار بوده است.
۸۷.۹۹ درصد از کل خطاهای این ماه به خطای کاربری نظیر کمبود موجودی یا فراموشی رمز ارتباط دارد. شاپرک اعلام کرده که این نوع خطا به عملکرد شبکه پرداخت الکترونیک ارتباط ندارد و علت را باید از سمت کاربر و در دو حالت فراموشی رمز عبور و کمبود موجودی جویا شد. با این حال ۸.۸۸ درصد از خطاها، خطای صادرکنندگی بوده و ۱.۳۲ درصد از خطاها به پذیرندگان مربوط است. خطای کسبوکار با ۰.۲۷ درصد و خطای شاپرکی با ۱.۵۴ درصد هم در رتبههای بعدی قرار دارند.
اعداد تراکنشهای ناتمام این ماه نسبت به آبانماه ۱۸.۰۳ درصد افزایش و تعداد کل تراکنشها ۰.۰۶ درصد افزایش داشته است. همچنین نسبت تراکنشهای ناتمام به کل تراکنشهای موفق در این ماه نسبت به ماه گذشته ۰.۰۰۱۶ درصد بیشتر شده است.
عملکرد ماهانه شرکتهای پرداختی
این بخش از گزارش اقتصادی شاپرک همواره با مطالعه شاخصهای عملکرد تعدادی و مبلغی شرکتها در کل، با تفکیک هر یک از ابزارهای پذیرش و نوع سرویس، تصویری کلی از وضعیت آنها در صنعت پرداخت الکترونیکی کارت ترسیم میکرده که شاپرک از دیماه ۱۴۰۱ با نظرسنجی از شرکتهای پرداختی از اعلام تعداد تراکنشهای شرکتهای پرداختی سر باز میزند.
بر اساس شاخص سهم مبلغی تراکنشها در این ماه، بهپرداخت ملت با سهم ۲۰.۶۴درصدی از مبلغ تراکنشها، رتبه اول این شاخص را از آن خود کرده است. در این ماه اختلاف سهم مبلغی شرکت پرداخت الکترونیک سامان (دومین شرکت بازار) حدود دو واحد درصد است. لازم به ذکر است که در شاپرک این اختلاف حدود یک درصد نوشته شده اما این اختلاف ۱.۵۸ واحد درصد است که گردشده آن دو واحد درصد میشود.
این گزارش نشان میدهد که پرداخت الکترونیک سامان توانسته در هر سه ابزار پذیرش (کارتخوان، اینترنتی و موبایلی) روند صعودی داشته باشد. سپ در سهم مبلغ تراکنش ابزارهای کارتخوان، اینترنتی و موبایلی به ترتیب در آذرماه نسبت به ماه قبل توانست به میزان ۰.۴۹، ۰.۲۷ و ۰.۳۷ درصد افزایش سهم داشته باشد.
همچنین مقایسه جایگاه شرکتهای پیاسپی نسبت به ماه قبل نشان میدهد که جابهجایی اتفاق نیفتاده است.
مانند آبانماه، بهپرداخت ملت این ماه هم با پوشش ۱۸.۵۴درصدی از مبالغ بازار کارتخوان فروشگاهی، بالاترین سهم را در اختیار خود دارد. همچنین این شرکت در آذرماه از مبالغ ابزار پذیرش اینترنتی و موبایلی به ترتیب با پوشش ۲۹.۴۹درصدی و ۴۴.۸۶درصدی دارای بالاترین سهم است.
بیشترین اختلاف بین سهم مبلغی تراکنشهای ابزار پذیرش کارتخوان فروشگاهی نسبت به ماه گذشته با افزایش ۰.۴۹درصدی به پرداخت الکترونیک سامان تعلق دارد. همچنین شرکت پرداخت الکترونیک پاسارگاد در ابزار پذیرش اینترنتی با کاهش ۰.۹۹درصدی، بالاترین تفاضل را نشان میدهد.
شرکت تجارت الکترونیک پارسیان نیز با ۰.۷۶ درصد کاهش دارای بیشترین اختلاف سهم در مبلغ تراکنشهای ابزار پذیرش موبایلی است.
مشابه ماه گذشته، عملکرد دو شرکت الکترونیک کارت دماوند و فراپردازان آروند امید به گونهای است که کمترین مبلغ و تعداد تراکنشهای ابزارهای پذیرش مختلف را به خود اختصاص دادهاند.
سهم بازار بانکهای پذیرنده
این بخش شاخص گستره فعالیت هر یک از بانکها در پذیرش تعداد و مبلغ تراکنشهای پشتیبانیشده در شبکه شاپرک را نشان میدهد. در نمودارهای مربوطه ۱۰ بانک نخست با بالاترین سهم تعدادی و مبلغی در شبکه پرداخت آورده شده و سایر بانکها در نمودار تحت عنوان «سایر» آمدهاند.
بانک سپه با سهم ۱۸.۳۸درصدی از تعداد تراکنشها و بانک ملت با سهم ۱۷.۰۹درصدی از مبلغ تراکنشها، با اختلاف، بالاترین سهم از پذیرش تراکنشهای بازار را به خود اختصاص داده و در جایگاه نخست بین تمام بانکهای پذیرنده قرار گرفتهاند.