به گزارش پایگاه خبری توسعه تعاون،این گزارش که شامل آمار و ارقام مانده تسهیلات اعطایی و سپردههای جذبشده در بانکهای دولتی، خصوصی و همچنین موسسات اعتباری غیربانکی دارای مجوز از بانک مرکزی است، نشان میدهد که مانده وام بانکی پرداخت شده تا پایان دی ماه سال جاری با رشدی ۳۲ درصدی در مقایسه با دی ماه سال گذشته مواجه شده است.
از سویی دیگر، رقم مانده سپردهها در شبکه بانکی نیز در این بازه زمانی جهشی ۲۹.۴ درصدی را تجربه کرده است.
مانده سپردهها و تسهیلات بانکی چقدر تغییر کرد؟
آمار و ارقام درج شده در تازهترین گزارش بانک مرکزی حاکی از آن است که در پایان دی ماه سال جاری، رقم کل مانده تسهیلات ارزی و ریالی بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی کشور، از رقم ۶ هزار و ۶۶۷ هزار میلیارد تومان عبور کرده است.
این رقم علاوه بر آنکه از ابتدای سال جاری ۱۹.۴ درصد رشد کرده، نسبت به دی ماه سال گذشته نیز هزار و ۶۱۵ هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است.
از طرف دیگر، بررسی وضعیت مانده سپردهها در بانکها نیز نشان میدهد که این رقم در حالی در پایان دی ماه امسال به هشت هزار و ۷۸۳ هزار میلیارد تومان رسیده که در دی ماه سال ۱۴۰۱ معادل ۶ هزار و ۷۸۸ هزار میلیارد تومان ثبت شده بود.
به علاوه، رقم مانده وامهای بانکی از ابتدای سال تا پایان ده ماهه ۱۴۰۲ نیز رشدی ۲۰.۷ را تجربه کرده بود.
خیمه تهرانیها بر وام بانکی
آمارهای بانک مرکزی نشان میدهند که استان بانکهای استان تهران هم از نظر جذب سپرده و هم از نظر اعطای وام بانکی، ارقام به مراتب بالاتری را از سایر استانها رقم زدهاند.
طوری که میزان مانده تسهیلات در استان تهران معادل سه هزار و ۸۸۸ هزار میلیارد تومان ثبت شده که این رقم ۵۸.۳ درصد از کل مانده وامها را تشکیل میدهد.
علاوه بر آن، مانده سپردهها در بانکهای استان تهران نیز چهار هزار و ۷۷۴ هزار میلیارد تومان، معادل ۵۴.۴ درصد از کل مانده سپردههای بانکی کشور است.
بانک مرکزی درباره علت سهم قابل توجه تهرانیها از مانده تسهیلات و سپردههای بانکی، توضیح داده که به واسطه استقرار دفاتر مرکزی بسیاری از شرکتها و موسسات تولیدی سایر استانها در تهران و انجام عمده فعالیتهای بانکی آنها از طریق شعب بانکهای پایتخت، رقم مانده سپردههای بانکی و وامهای پرداختی، در استان تهران اختلاف قابل توجهی نسبت به دیگر استانها دارد.
مردم کدام استانها کمتر از بقیه وام گرفتند؟
بررسی دادههای مانده تسهیلات شبکه بانکی به تفکیک استانها از آن حکایت دارد که با فاکتور گرفتن استان تهران از این آمار، استان اصفهان با رقم ۲۸۱ هزار میلیارد تومانی بیشترین میزان مانده وامها را به خود اختصاص داده است.
همچنان استانهای خراسان رضوی با ۲۲۹ هزار میلیارد تومان و خوزستان با ۱۹۶ هزار میلیارد تومان نیز در ردههای بعدی قرار گرفتهاند.
این در حالیست که دو استان کهگیلویه و بویراحمد و ایلام در کنار مناطق آزاد تجاری، دارای کمترین رقم مانده تسهیلات هستند.
علاوه بر آن، آمار مانده سپردههای در شبکه بانکی نیز از پیشتازی اصفهان با ۴۳۵ هزار میلیارد تومان، خراسان رضوی با ۳۶۴ هزار میلیارد تومان و فارس با ۳۴۴ هزار میلیارد تومان خبر میدهد.
کمترین میزان سپردهگذاری نیز توسط مردم سه استان کهگیلویه وبویراحمد، ایلام و خراسان شمالی انجام شده است.