توسعه تعاون:دو روز پیش وزارت خزانه داری امریکا ۱۰ شرکت و یک نفتکش ایرانی را تحریم کرد و از طرفی بخشی از مقامات آمریکایی هم از به بن بست رسیدن مذاکرات برجام گفته بودند.
به گزارش پایگاه خبری توسعه تعاون،ارزش بازار سهام در ادامه روند نزولی روزهای گذشته و همزمان با اوج گیری قیمت دلار امروز باز هم ریخت. بورس تهران امروز در دومین روزکاری هفته 4 هزار واحد دیگر ریزش را شاهد بود تا مجموع ریزش شاخص کل در دو روز گذشته به حدود 20 هزار واحد برسد. شاخص کل بورس تهران دیروز در اولین روز کاری هفته هم روند نزولی داشت و با کاهش بیش از 15 هزار واحدی به محدوده یک میلیون و 330 هزار واحدی رسید. شاخص هموزن نیز به محدوده 386 هزار واحدی رسید.
به نظر کارشناسان دلار و بورس اصولا یک همبستگی متوازنی دارند، یعنی با افزایش قیمت دلار بورس نیز روند صعودی خود را آغاز می کند و با کاهش قیمت دلار نیز روند بورس کاهشی میشود. اما این روزها بورس نسبت به افزایش قیمت دلار واکنش مثبت نشان نمیدهد و به نوعی میتوان گفت بازار سهام نسبت به افزایش یا کاهش قیمت دلار واکنش منفی نشان میدهد. برخی از کارشناسان و تحلیلگران میگویند که به دلیل کمبود نقدینگی بازار سرمایه نمیتواند واکنش درستی نسبت به وقایع نشان دهد. به عقیده این افراد اگر میزان پول موجود در بازار سرمایه افزایش یابد، دلار نیز میتواند تاثیر درست و مثبتی روی بازار سرمایه داشته باشد. ولی گروه دیگری از کارشناسان اینگونه فکر نمیکنند و عقیده دارند که مسائل مهمتری از قیمت دلار در بازار سرمایه وجود دارد و بورس نمیتواند به مسائل جزیی همانند قیمت دلار واکنش نشان دهد. به هرحال قیمت دلار یکی از مولفههای مهم تاثیرگذار روی بازار سرمایه است و میتواند در بلندمدت سودآوری صنایع را افزایش یا کاهش دهد. از سوی دیگر قیمت دلار در بازار آزاد نیز روند صعودی به خود گرفته و امروز 33 هزار تومان را هم رد کرده است. درست است بازار سرمایه با دلار نیمایی معامله میشوند اما دلار بازار آزاد نیز واکنش بسزایی در روند معاملات دارد و سهامداران و فعال بازار به صورت هیجانی نسبت به قیمت این ارزش واکنش نشان میدهند. بهطور کلی این انتظار وجود دارد که افزایش قیمت دلار نیمایی، بورس روند صعودی خود را آغاز کند. البته اکنون ریسکهای سیستماتیک تاثیر بسزایی در بازار دارند و با وجود این ریسکها و سایر مشکلات دلار بازار سهام نمیتواند با این سیگنال رشد کند. دو روز پیش وزارت خزانه داری امریکا ۱۰ شرکت و یک نفتکش ایرانی را تحریم کرد و از طرفی بخشی از مقامات آمریکایی هم از به بن بست رسیدن مذاکرات برجام گفته بودند. همچنین خبرگزاری رویترز گزارش داد که وزارت خزانه داری تحریمهایی علیه یک سری از شرکتها وضع کرده که به گفته این وزارتخانه در فروش صدها میلیون دلار فرآوردههای پتروشیمی و نفتی ایران به جنوب و شرق آسیا دخیل بودند. طبق بیانیه وزارت خزانه داری امریکا، این اقدام کارگزاران و شرکتهای پیشرو ایرانی در امارات متحده عربی، هنگ کنگ و هند را هدف قرار داده است. به گفته کارشناسان این تحریمها تاثیر بسزایی در روند بورس دارد و دلیل سرخپوشی بورس نیز اعمال تحریمهای جدید علیه ایران بوده است. تحریمهای نفتی و صنایع پتروشیمی میتواند در میان مدت و بلندمدت به زیان بورس تمام شود و نقدینگی موجود در بازار را کاهش و انگیزه سهامداران را نیز کمتر از گذشته می کند.