پایگاه خبری توسعه تعاون
سه شنبه, ۱۸ مرداد ۱۴۰۱ ۱۱:۱۷ ۱۶۹
طبقه بندی: یادداشت
چچ
مروری بر تجارب بخش تعاون جهانی در مواجهه با ویروس کرونا

مروری بر تجارب بخش تعاون جهانی در مواجهه با ویروس کرونا

توسعه تعاون: مرور تجارب بخش تعاون جهانی در مواجهه با ویروس کرونا نشان می‌دهد، در دوران ریکاوری اقتصادی نیز این بخش می‌تواند کانون توجه بسیاری از کشورها که تاکنون از ظرفیت تعاونی ها غافل بوده‌اند، قرار گیرد.

به گزارش پایگاه خبری توسعه تعاون، تعاون از جمله بخشهای اقتصادی است که برای توسعه پایدار جهانی و تحقق اهداف هزاره امید زیادی بدان بسته شده است و بهمین جهت روز به روز بیشتر در کانون توجه قرار می گیرد. این بخش طی سه سال گذشته تحت تاثیر پاندمی کرونا قرار داشته است و آسیبهای فراوانی را متحمل شده است بسیاری از تعاونی ها با تعطیلی، کاهش فروش کالا و خدمات و درخواست تعلیق بازپرداخت وامها مواجه شدند اما به خاطر ویژگیها و خصوصیات ساختاری خود تاب آوری قابل قبولی از خود در مقابل این همه گیری نشان داده است. به عنوان مثال در طول یک سال و نیم اول شیوع کرونا تعاونی های کشاورزی این امکان را برای تولید کنندگان کوچک فراهم کردند که ریسک ها را کاهش داده، به بازارها دسترسی پیدا کرده و سرمایه گذاری لازم را انجام دهند.

فعالیت انجام شده توسط تعاونی های مسکن در آمریکای مرکزی طی این دوره نشان دهنده توانایی آنها در ارتقاء رفاه اقشار آسیب پذیر و به طور کلی جامعه بوده است.

تعاونی های مصرف در ایتالیا با همبستگی بالا و استفاده از ظرفیت شبکه های اجتماعی درآمد خود را بالا برده و سود خود را به جامعه محلی در دوران همه گیری اهداء کردند. تعاونی های مصرف در ژاپن خدمات تحویل درب منزل را برای مصرف کنندگان و اعضای تعاونی به حداکثر رساندند.

در نروژ تعاونی ها از طریق امضا توافق نامه با ادارات پست این خدمات را انجام دادند و در بریتانیا با استفاده از ظرفیت گروههای داوطلب اجتماعی این اقدامات انجام شد. در طول این دوره البته جامعه محلی و اعضا نیز به انحاء مختلف از تعاونی ها حمایت کردند به عنوان نمونه در ژاپن در نیمه سال 2020 زمانی که مدارس تعطیل شدند از آنجا که مشتری اصلی فروش شیر مدارس بودند، شرکتهای تعاونی تولید کننده شیر با بحران روبرو شدند آنها پیامی را در شبکه های اجتماعی منتشر کردند که در صورت عدم حمایت مجبور به دور ریختن و تخلیه شیرها خواهند شد. در این شرایط جامعه محلی و اعضای تعاونی به درخواست آنها پاسخ مثبت داده و مصرف شیر خانوار را به طور چشمگیری افزایش دادند. به همین نحو، تعاونی های بیمه و اعتبار نیز به طرق مختلف سعی در تدوین راهکارهای خلاقانه در حمایت از اعضاء داشته اند بانکهای تعاونی در کشورهای آفریقایی به تعاونی ها جهت خرید و ذخیره محصولاتی که امکان صادارات آنها وجود داشته وام اعطا کرده اند و در برخی موارد به استمهال وامها و بخشودگی بهره های بانکی اقدام نموده اند.

بانکهای تعاونی در طول دوران همه گیری اقدامات ارزشمندی را برای رفاه حال مشتریان خود انجام دادند. یک بانک تعاونی در اسپانیا سرویس جدیدی را راه اندازی کرد که به شهروندان سالمند اجازه میداد بدون خروج از خانه به پول نقد دسترسی داشته باشند. خدمات بانکداری خانگی که توسط آنها ارائه می شد متنوع بود آنها یک برنامه داوطلبانه را جهت رفع مشکل انزوای سالمندان که بیشترین محدودیتها را در اثر کرونا متحمل می شدند راه اندازی کردند در این برنامه گروهی از کارمندان داوطلب بانک با مشتریان سالمند تماس می گرفتند تا در امور مالی به آنها کمک کنند و دغدغه های انها را برطرف کرده و امنیت خاطر را برایشان ایجاد کنند. در برزیل تعاونی ها نقشی اساسی در حمایت از شکننده ترین کارگرانی که به شدت از همه گیری آسیب دیده اند ایفا کرده اند. در این کشور یک تعاونی به نام «یونیمد» به عنوان تعاونی برتر در بخش بهداشت بالاترین حمایتها را از سیستم بهداشتی این کشور بعمل آورده است. این تعاونی ساختارهای بهداشتی، افزایش تختهای بیمارستان، ساخت بیمارستان صحرایی، کمپین های آگاهی بخشی و مشاوره در مورد واکسیناسیون، توزیع غذا و لوازم پزشکی و سایر کمکها را به دولت ملی و دولتهای محلی انجام داد. این شرکت تعاونی حتی فناوری مورد نیاز مشاوره آنلاین در خصوص ویروس کرونا را در شهر بلوهوریزنته در اختیار شهرداری قرار داد. در هندوستان نیز شرکتهای بزرگ تعاونی در امواج مختلف کرونا پای کار بودند. به عنوان نمونه تعاونی کود IFFCO با هزینه خود در اوتار پرادش گجرات و اودیشا در شرایطی که کمبود اکسیژن وجود داشت چهار کارخانه تولید اکسیژن راه اندازی کرد تا اکسیژن رایگان برای جمعیت نیازمند تولید کنند که این الگو به سرعت توسط سایر تعاونی ها در زمینه تولید ماسک و کیت ازمایشگاه نیز به کار گرفته شد. نقش افرینی تعاونی ها در کمک به مهار بیماری کرونا در کشور هند که اقتصاد تعاونی در آن بسیار چشمگیر و تعداد تعاونی های بزرگ و کوچک پرشمار است، حتی به عنوان الگو توسط کشورهای دیگر نیز پذیرفته شده و دنبال شده است. در نهایت می توان گفت بخش اقتصاد تعاون در جریان پاندمی کرونا که همه ظرفیتهای اقتصادی اجتماعی فرهنگی بهداشتی و زیست محیطی حتی توسعه یافته ترین کشورها را با چالش مواجه کرد از آزمون سربلند خارج شده و توانست از فلسفه وجودی خود به بهترین نحو دفاع کند.

با نقش آفرینی که بخش تعاونی در این شرایط همه گیری از خود به نمایش گذاشت به نظر می رسد در دوران ریکاوری اقتصادی نیز کانون توجه بسیاری از کشورها که تاکنون از ظرفیت تعاونی‌ها غافل بوده اند، قرار گیرد. تعاونی ها همانطور که در شرایط اضطرار از خود ابتکار عمل نشان دادند، یقینا در دوران بازگشت و گذار به شرایط بهبود اقتصادی و اجتماعی و بهداشتی نیز می توانند با راهکارهای خلاقانه خود مسیرهای جدید را برای رشد اقتصادی کشورها هموار سازند.

نویسنده: سامان ولی نوری ؛ پژوهشگر حوزه اقتصاد اجتماعی
اجازه انتشار: قید نشده
نوع: تالیف
آدرس کوتاه شده: